Kongeriket Ndongo

En samtidig illustrasjon viser dronning Nzinga av Ndongo i møte med portugiserne. Dronningen ble ikke tilbudt et sete å sitte på, og beordret derfor en av sine undersåtter til å fungere som trone

Artikkelstart

Ndongo var et kongerike i Sørvest-Afrika, i dagens Angola. Det var sentralt i kampen mot portugisiske kolonister på 1500-tallet, og ble innlemmet i kolonien Angola i 1671.

Tidlig historie

Kongeriket Ndongo tok form sent på 1400-tallet og var trolig en avlegger av kongeriket Kongo lenger nord. I løpet av 1500-tallet ble Ndongo en viktig maktfaktor i området. Den første kontakten med Portugal er registret i 1520, men det var etter at handelsbasen Luanda var etablert på kysten i 1575 at kontakten ble formalisert. Portugisernes interesse i denne delen av kysten lå først og fremst i slavehandelen, noe som førte til stor uro i området. I 1579 ble portugiserne jaget fra Luanda. Dette var starten på en nesten hundre år lang krig mellom Portugal og Ndongo.

På toppen av kongeriket satt en konge, med tittelen 'ngola. Angola har sitt navn fra denne kongetittelen. Kongen hadde sitt sete på en gruppe øyer i elven Kwanza, som bandt riket sammen. Tronfølgerekkefølgen var derimot ikke helt klar og riket var stadig plaget av hoffintriger og fraksjonskriger.

Dronning Nzinga

Rundt 1626 kom en dronning ved navn Nzinga til makten, og ble sittende i nesten førti år. Gjennom hele denne perioden førte dronningen i en krig mot portugiserne, som invaderte riket på jakt etter slaver.

Nzinga utvidet også sitt eget rike, og tok over naboriket Matamba, som lå øst for Ndongo og Kongo, i 1627. Da dronningen døde i 1663, mer enn åtti år gammel, var Ndongo et av Sentral-Afrikas mektigste riker.

Oppløsning

Etter dronning Nzingas død ble Ndongo igjen invadert av portugiserne. Fra 1671 ble riket innlemmet i den portugisiske kolonien Angola. Mange av rikets undersåtter ble i det påfølgende århundre solgt som slaver til Brasil og Karibia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg