Oscar 2.s kapell
Oscar 2.s kapell i Grense Jakobselv.
Oscar 2.s kapell
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Kong Oscar IIs kapell er et kapell i Grense Jakobselv i Sør-Varanger kommune, Finnmark fylke. Kapellet er en del av Nord-Hålogaland bispedømme og hører til i Varanger prosti. Den forvaltes av Sør-Varanger sokn.

Kapellet er en bygget i mur og oppført i 1869 etter tegninger av arkitekt Jacob Wilhelm Nordan. Det har 72 sitteplasser og har vernestatus som listeført.

Eksteriør og interiør

Kapellet har vesttårn og er bygget i naturstein fra området. Kirkerommet i nygotisk stil er enskipet med et smalere kor og flate bjelkehimlinger.

Alterbildet fra 1876 viser Jesus på korset og er malt av Gustav Adolph Lammers. Bildet ble senere restaurert av Oscar Bodøgaard i 1969.

Historie

Kapellet ble oppført som en markering av grensen fra 1826 mellom Russland og Norge. I tillegg ønsket den norske bosettingen i Grense Jakobselv å få et eget kapell. I 1865 ble det bestemt at det skulle bygges et kapell i området, og september 1869 ble det innviet og vigslet av biskop Fredrik Waldemar Hvoslef. Kapellet fikk navnet sitt da kong Oscar II besøkte kirken 4. juli 1873.

Kapellets beliggenhet på en klippe ut mot sjøen ble tidlig et viktig kjennemerke for sjøfolk. På begynnelsen av 1880-tallet ble det hvitkalket og brukt som sjømerke, men kalken ble fjernet i 1969 i forbindelse med restaureringsarbeider. Under restaureringen ble tak og vinduslemmer reparert, og store deler av inventaret og innredningen pusset opp.

I 1997 ble kapellet valgt som kommunens kulturminne i Kulturminnestafetten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg