valle pyroksen
Tynnslip av pyroksendominert kondrul i Valle meteoritten. Utsnitt 1,6 millimeter.
valle pyroksen
Lisens: CC BY NC SA 3.0
valle olivin
Tynnslip av olivindominert kondrul i valle meteoritten. Utsnitt 1,6 millimeter.
valle olivin
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Kondruler
Kondruler (kuleformede agregater) i en meteoritt fra nord vest afrika.
Kondruler
Av .

Kondruler er små kuler av silikater.

Faktaboks

Etymologi

fra gresk chondros, 'korn' eller 'frø'

Meteoritter av typen kondritter (chondritter) (steinmeteoritter) er hovedsakelig bygd opp av kondruler. Kondrulene er vanligvis fra 0,5 millimeter og opp til 5 millimeter i diameter, men de fleste er under 1 millimeter. Mye tyder på at kondruler er en primær meteorittstruktur, dannet i form av raskt avkjølte, smeltede silikatdråper.

Kondruler består vanligvis av mineralene olivin og /eller pyroksen. Pyroksendominerte kondruler er ofte sammensatt av stråleformede kuler, mens olivinrike kondruler ofte har en «åmeformet» struktur. Andre kondruler består av en blanding av olivin, pyroksen og feltspat.

En antar at kondruler ble dannet gjennom avkjøling av smeltede dråper som ble til ved kollisjoner mellom asteroider, eller gjennom kondensasjon av gasser. Alternativt kan de ha blitt til gjennom smelting og størkning av små støvkorn da solsystemet ble dannet. Alle kondruler gir en alder på 4,5–4,6 milliarder år, som antas å være den samme som vårt solsystem.

Steinmeteoritter blir ofte klassifisert ut ifra formen og sammensetningen (mineralogien) på disse kondrulene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg