Etter forfatningen av 2001 er Komorene en forbundsrepublikk som består av de tre øyene Njazídja, Nzwani og Mwali. Den utøvende makt er lagt til statsoverhodet, presidenten, som velges i allmenne valg for fire år. Presidentembetet roterer mellom de valgte presidentene for de tre øyene. Lovgivende myndighet er lagt til unionsforsamlingen på 33 medlemmer; 18 av disse velges direkte for fem år, de øvrige 15 representerer delstatsforsamlingene.

Den nye forfatningen var et resultat av at både Nzwani og Mwali i 1990-årene, uavhengig av hverandre, besluttet å bryte ut av føderasjonen og slutte seg til den tidligere kolonimakten Frankrike. Frankrike ønsket imidlertid ikke å overta ansvaret, og Nzwani erklærte seg deretter selvstendig. Den nye unionsavtalen fra 2001 er et forsøk på å holde landet sammen, men statsdannelsen er fortsatt meget skjør.

Rettsvesenet bygger på islamske og franske tradisjoner. Øverste domstol er høyesterett med sju dommere. Det er ellers både sekulære domstoler etter fransk mønster og islamske domstoler. En øverste konstitusjonell domstol ble opprettet i 2004.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.