Kolsvik kraftverk

Kolsvik kraftverk er et vannkraftverk i Bindal kommune i Nordland. Hovedvassdrag er Skråvidalselva/Bogelva.

Vannmagasin for Kolsvik kraftverk er Kalvvatnet på 741–730 meter over havet, Øvre Ringvatnet på 614–608 meter over havet, Nedre Ringvatnet på 597–595 meter over havet og Øvre Kalvvatnet på 519–484 meter over havet. Det blir også overført vann fra de øvre delene av Namsen-vassdraget og fra Kaldklavdal-vassdraget.

Den største fallhøyden mellom inntaket i Øvre Kalvvatnet og stasjonen ligger i fjellet ved Tosenfjorden og er på 519 meter. Tilløpstunnelen er rundt 10 kilometer lang og har to bekkeinntak. I stasjonen er det to like francisturbiner, hver med en maksimal ytelse på 64 MW. Midlere årsproduksjon er 630 GWh.

For å unngå isdannelse når ferskvannet går ut i fjorden, har avløpet en spesiell konstruksjon slik at man i vinterhalvåret slipper utløpsvannet ut på stor dybde for å få god blanding med sjøvannet. Konsesjon har krav til minstevannføring; i perioden 1. juli til 15. september skal vannføringen i Åelva, så langt som mulig, ikke underskride 7 kubikkmeter per sekund målt ved utløpet av Åbjøravatn.

Kolsvik kraftverk ble idriftsatt i 1979. Eiere er Helgeland Kraft AS og Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk, med 50 prosent hver. Driften ivaretas av Helgeland Kraft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg