Kole Omotoso

Faktaboks

Kole Omotoso

Bankole Ajibabi Omotoso

Kole Omotosho

Uttale
omotˈoso
Født
21. april 1943, Akure

Artikkelstart

Kole Omotoso er en sørafrikansk, opprinnelig nigeriansk, forfatter, regissør, skuespiller og professor. Han er spesialist på islamske studier og arabisk litteratur, og bosatt i Sør-Afrika.

Omotoso debuterte med ekteskapsromanen The Edifice (1971), som ble fulgt av en romanparabel om den nigerianske borgerkrigen, The Combat (1972). I 1974 ga han ut kriminalromanen Fella's Choice, og i 1988 en stor roman om nigeriansk historie, Just Before Dawn, som er et av de sentrale verkene i 1980-årenes afrikanske litteratur. Han har også utgitt novellesamlingen Miracles and Other Stories (1973).

Han har dessuten skrevet en rekke skuespill, blant annet The Curse (1976), The Scales (1976) og Shadows On the Horizon (1977). Skjønnlitteraturen hans er preget av engasjement, satire og samfunnskritikk. Dette kommer også til uttrykk i hans litteraturkritiske forfatterskap, for eksempel i The Form of the African Novel (1979) og Achebe or Soyinka? A Reinterpretation and a Study in Contrasts (1995). Essaysamlingen Seasons of Migration to the South kom i 1994.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg