Knutsen & Ludvigsen

Knutsen & Ludvigsen på scenen i 2008.

Av .
Knutsen & Ludvigsen ved lanseringen av plata Juba Juba i 1983. Egentlig heter de Gustav Lorentzen (til venstre) og Øystein Dolmen.
Knutsen & Ludvigsen
Av /NTB.

Artikkelstart

Knutsen & Ludvigsen var en norsk duo fra Trondheim som besto av Øystein Dolmen («Knutsen», født 19. februar 1947) og Gustav Lorentzen («Ludvigsen», 28. september 1947–21. april 2010). Fra debuten i 1970 sto duoen i fremste rekke i Norge innen musikalsk underholdning for barn, med en humoristisk og uortodoks stil. De var meget aktive med konserter, teaterforestillinger, fjernsynsopptredener, film og plateutgivelser, blant annet Brunost no igjæn? (1972, Spellemannprisen), Du milde Mosart! (1977, med Kaare Ørnung, Arve Tellefsen og Bakklandet Bassangforening), Fiskepudding! Lakrisbåter! (1980) og Juba Juba (1983, Spellemannprisen).

I 1987 skilte de lag, men fortsatte hver for seg. Lorentzen vant blant annet Spellemannpriser for barneplatene Ludvigsens hostesaft (1987), Bli blid (1990), 1. klasse (1992) og Kanskje kommer Kongen (1995). Sammen med Ellen Klemp vant Dolmen Spellemannprisen for barneplaten På frifot (1989) under artistnavnet Knutsen og Nellie Neuf. Dolmen har også gitt ut boken Nei dæffen!! (1992) og vært aktiv innen teater. Knutsen & Ludvigsen holdt fra 1999 og til Lorentzen døde i 2010 sporadiske konserter sammen.

I 2015 kom animasjonsfilmen Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin, der Dolmen var en av manusforfatterne. Filmen vant Amandaprisen for beste barnefilm i 2016. I 2020 kom oppfølgeren, Knutsen & Ludvigsen 2 – Det store dyret, også denne gangen med Dolmen som manusforfatter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (8)

skrev Sigurd Sandvik

Dette er ein test om ein rekk å kommentere her på eksamen og få svaret med i sjølve artikkelen.

svarte Erik Dyrhaug

Interessant. Fortell mer om denne testen! :) Hilsen Erik i redaksjonen

skrev Sigurd Sandvik

Vi hadde tenkt å bruke snl.no på norsk- og engelskeksamen, men på grunn av at det lot seg gjere å "kommunisere" gjennom kommentarfeltet måtte vi dessverre stengje snl.no på eksamen. Dersom det lar seg gjere å stengje denne funksjonen på eit vis ville sikkert udir vore fornøgd med det. Då kunne elevar brukt snl.no på eksamen.

svarte Georg Kjøll

Hei Sigurd. Vi har en løsning hvor vi sperrer kommunikasjonsmuligheten på snl.no for gitte nettverk under eksamensperioden, utformet nettopp på bakgrunn av Udirs retningslinjer: https://meta.snl.no/Store_norske_leksikon_p%C3%A5_eksamen Jeg sender deg en mail med litt ytterligere informasjon om dette nå straks. Alt godt fra Georg

skrev matas vinikaitis

nå tester vi før eksamen på Alværn ungdomskule

svarte Erik Bolstad

Dersom dere ønsker sperring for bruk av meldingssystemet vårt under eksamen kan dere lese mer på https://meta.snl.no/Store_norske_leksikon_på_eksamen

skrev Sigurd Sandvik

IKT i kommunen har søkt om å få til ei løysing, så det ordnar seg nok til eksamen. Sigurd Sandvik, data-ansvarleg på Alværn ungdomsskole.

svarte Erik Bolstad

Vi har ikke fått noen IP-adresser fra Alværn ungdomsskole som skal sperres under eksamen. Dersom dere ønsker sperring for bruk av meldingssystemet vårt under eksamen kan dere lese mer på https://meta.snl.no/Store_norske_leksikon_på_eksamen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg