Knut Rød var en norsk polititjenestemann, utdannet som cand.jur. Under krigen var Rød medlem av Nasjonal Samling og politiinspektør i Oslo og Aker fra 1942. Han var med på å forberede aksjonen som førte til jødearrestasjonene i oktober og november 1942. Samtidig hjalp Rød den norske motstandsbevegelsen og var i kraft av sin stilling i stand til å beskytte motstandsfolk som arbeidet i politiet.

Rød ble arrestert i 1945 og tiltalt for landsforræderi, men ble frifunnet i 1946 og på nytt i 1948. Frifinnelsen i lagmannsretten i 1948 bygde på at Rød hadde meldt seg inn i NS og tatt tjeneste i Statspolitiet for å motarbeide tyskerne. Rød gikk inn igjen i politiet i 1952 og var der til han gikk av med pensjon i 1965.

Saken og frifinnelsen har i ettertid fortsatt å være omstridt; et sentralt punkt i debatten har vært i hvilken grad Rød faktisk bistod motstandsbevegelsen, og i hvor stor grad han kunne stilles ansvarlig for arrestasjonene og deportasjonen av de norske jødene. En omstridt statue av Rød, der han er iført politiuniform og gjør nazi-hilsen, ble i 2006 utstilt ved Holocaust-senteret i Oslo. Statuen er laget av Victor Lind.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.