Knut Rød

Faktaboks

Knut Rød
Født
1900
Død
1986

Knut Rød var en norsk polititjenestemann, utdannet som cand.jur. Under krigen var Rød medlem av Nasjonal Samling og politiinspektør i Oslo og Aker fra 1942. Han var med på å forberede aksjonen som førte til jødearrestasjonene i oktober og november 1942. Samtidig hjalp Rød den norske motstandsbevegelsen og var i kraft av sin stilling i stand til å beskytte motstandsfolk som arbeidet i politiet.

Rød ble arrestert i 1945 og tiltalt for landsforræderi, men ble frifunnet i 1946 og på nytt i 1948. Frifinnelsen i lagmannsretten i 1948 bygde på at Rød hadde meldt seg inn i NS og tatt tjeneste i Statspolitiet for å motarbeide tyskerne. Rød gikk inn igjen i politiet i 1952 og var der til han gikk av med pensjon i 1965.

Saken og frifinnelsen har i ettertid fortsatt å være omstridt; et sentralt punkt i debatten har vært i hvilken grad Rød faktisk bistod motstandsbevegelsen, og i hvor stor grad han kunne stilles ansvarlig for arrestasjonene og deportasjonen av de norske jødene. En omstridt statue av Rød, der han er iført politiuniform og gjør nazi-hilsen, ble i 2006 utstilt ved Holocaust-senteret i Oslo. Statuen er laget av Victor Lind.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg