Faktaboks

Knut Møyen
Knut Ole Foss Møyen
Født
19. januar 1907, Oslo
Død
20. mars 1984, Oslo
Virke
Motstandsmann
Familie

Foreldre: Kjøpmann Carl Johan Møyen (1868–1944) og Agnes Myhrer (1874–1916).

Gift 1939 med Else-Marie (Lulle) Holmesland (15.8.1913–22.3.1994), datter av fullmektig Per Holmesland (1889–1920) og Ester Petersen (1889–1990).

Knut Møyen
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Knut Møyen var en norsk økonom og motstandsmann. Han deltok i de norske kampene ved den tyske okkupasjonen i 1940. Etter at flere Milorg-ledere ble arrestert eller måtte flykte i løpet av høsten 1941, ble han en av hovedmennene bak reorganiseringen og deretter sjef for Milorg på Østlandet. Han flyktet til London via Sverige høsten 1942, men var fra 1944 igjen i Norge som nestkommanderende for Milorg i Valdres og Vest-Oppland.

Et tidlig samlingspunkt

Møyens bakgrunn som studentidrettsleder og grunnlegger av Oslo-studentenes frivillige militæropplæring i 1939 kom godt med da han tok fatt på oppdraget med å lede den videre organiseringen av det militære motstandsarbeidet på Østlandet. Som befal i kaptein Haakon Harlems skiløperkompani hadde Møyen også tilegnet seg krigserfaring under kampene mot tyske avdelinger i Nordmarka og på Hadeland i aprildagene 1940.

I løpet av sommeren og høsten 1940 ble Møyen et tidlig samlingspunkt for motstanden blant studentene som hadde deltatt i idretts- og friluftsaktiviteter fra Studenterhytta, og allerede omkring årsskiftet 1940/1941 begynte organiseringen og treningen av grupper for militære formål fra dette møtestedet ved Svartor i Nordmarka.

Leder for Milorgs østlandsorganisasjon

Gruppene han organiserte ble i løpet av den påfølgende sommeren koplet opp imot Milorgs organisasjon i Oslo-området, og da Milorgs fremste ledere, som oberstløytnant Johan Beichmann, måtte flykte i november 1941, og major Halvdan Haneborg-Hansen ble avslørt og arrestert ved utgangen av året, rykket Møyen opp som Milorgs inspektør og faktiske leder på Østlandet.

Møyens viktigste oppgave ble å knytte forbindelse til Milorgs grupper ute i distriktene og dernest formidle retningslinjer for det lokale organisasjonsarbeidet. Etter arrestasjon av flere sentrale ledere gikk Møyen inn for en desentralisering av virksomheten for å bedre sikkerheten og med det gjøre organisasjonen mindre sårbar mot fremtidige inngrep fra den tyske okkupasjonsmakten. En egen instruks til Milorgs distriktssjefer, kjent som «Direktiv nr. 1», inneholdt nærmere prinsipper for det videre arbeidet med å utvikle organisasjonen.

Flukt og senere aktiv tjeneste

Møyen dro i begynnelsen av september 1942 til Sverige. Arrestasjonen av SOE-operatøren og Kompani Linge-mannen Tor Gulbrandsen noen uker tidligere hadde satt det tyske sikkerhetspolitiet på sporet av en rekke Milorg-ledere, og Møyen unngikk så vidt å bli pågrepet av Gestapo. Før flukten til Sverige sørget han for å forberede sin etterfølger, Jens Chr. Hauge, på å overta rollen som leder for Milorgs østlandsorganisasjon.

Etter noen måneders opphold i Sverige ble Møyen overført til Storbritannia hvor han tjenestegjorde ved Forsvarets overkommandos avdeling for spesialoperasjoner i Norge (FO IV). Høsten 1944 returnerte han til Norge for å lede det videre Milorg-arbeidet i Valdres og Vest-Oppland (Distrikt 14.3) frem mot frigjøringen.

Ettermæle

For sin krigsinnsats mottok Møyen de norske utmerkelsene St. Olavsmedaljen med ekegren og Deltagermedaljen med rosett, samt den britiske dekorasjonen King's Medal for Courage in the Cause of Freedom.

Etter krigen ble han byråsjef i Handelsdepartementet. Møyen var en habil langrennsløper og ble blant annet nummer tre i Birkebeinerrennet i 1934. En bauta av Knut Møyen, utført av Nils Aas, ble i 1989 avduket av Kong Olav ved Studenterhytta i Nordmarka i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kraglund, Ivar og Moland, Arnfinn (1987): Norge i krig. Bind 6. Hjemmefront. Oslo. Aschehoug. 280 s.
  • Moland, Arnfinn (1991): Milorg 1941-43. Fremvekst, ledelse og organisasjon. Norges Hjemmefrontmuseum 36 s.

Faktaboks

Knut Møyen
Historisk befolkningsregister-ID
pf01036372022097

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg