Knut Bry

Faktaboks

Knut Bry

Knut Johannes Bry

Født
3. oktober 1946, Hovet i Hol kommune, Buskerud
Knut Bry fotografert av Johs. Bøe i 2017.
/Johs. Bøe.

Knut Bry er en norsk fotograf, hvis virksomhet favner vidt innen feltene kunst, reklame og mote. Han har oppnådd stor anerkjennelse for sine bilder både i Norge og i utlandet. Bry er opprinnelig utdannet kokk fra hjemtraktene i Hallingdal og i Valdres, men skiftet yrke til modell, motedesigner og senere til fotograf.

Han har for det meste bodd og arbeidet i Oslo, Paris og New York, men alltid hatt sterke bånd til røttene i Hallingdal. Som sønn av gårdbruker, lærer, rosemaler og treskjærer Knut Knutsen Bry (1901-86) og Sofie Anfinset (1911-96), som i tillegg til gårds- og seterdrift også drev med tekstilkunst og poesi, har Knut Bry mye tradisjonsrik kultur i bagasjen.

Autodidakt, fri og fargerik

Motefotografi tatt på oppdrag for British Vogue, ca. 1988. Bildet viser den 185 cm høye franske modellen Corinthe, og er tatt med lang eksponeringstid i Vogues studio i London.

/Knut Bry.
Grace Jones, fotografert i New York i 1986 for det norske motemagasinet Tique (utgitt mellom 1983-2008).
.

Fotografen Knut Bry er autodidakt. Etter å ha bodd i Oslo på seksti- og syttitallet, har han bodd mesteparten av sitt voksne liv i utlandet, først og fremst i Paris og i New York. Med base i disse to byene ble han en ettertraktet mote- og reklamefotograf. Han utviklet etter hvert repertoaret til også å gjelde reise, mat, reportasje, portretter og kunst.

I utstillingene viser den ellers beskjedne Bry seg gjerne fra en mer ekshibisjonistisk side, kledd i egenkomponerte og fantasifulle kreasjoner. I samarbeid med musikere, skuespillere og dansere eksperimenterer han med «utstillingskonseptet» for visuell kunst, slik at kunstartene kan «gå opp i en høyere enhet». Utstillingsåpninger blir en happening.

Brys fortid som moteskaper preger definitivt hans blikk i fotografiet. Fargebruken i bildene er ekspressiv. Lys- og fargevirkningene oppnås lekent gjennom kraftige filtre, blitzer og sterke lysspoter. Også svart-hvitt bildene eksperimenteres det med; ofte med selvlagde filtre, effekter fra en lommelykt eller med infrarød film. Fremmede gjenstander dukker gjerne opp i komposisjonene som virkemidler for å understreke form, pirre nysgjerrigheten eller for å utfordre grensene mellom fantasi og virkelighet.

Mange uttrykksarenaer

Reklamefotografi for Volkswagen, tatt i Abbey Road, 1988. Bildets tittel er da også Volkswagen Beatles.

.

I tillegg til egne kunstutstillinger har Knut Bry arbeidet med reklameoppdrag for blant annet motehusene Yves Saint-Laurent, Christian Dior og Pierre Cardin, foruten bilprodusentene Mercedes-Benz, Saab og Volvo. Bildene hans har stått på trykk i verdens mest ledende magasiner, slike som Elle, Vogue, Esquire, Vanity og Condé Nast Traveler.

Bry har også illustrert en rekke bøker, eksempelvis kan Utrolige Kola (1994), Fossegrimen (1995), Cato mot Sydpolen (1995), Knut Bry (1996), Hardingfela (1997) og Lys og refleksjoner (1998) nevnes.

Som kunstner har han vært aktiv både med separatutstillinger og kollektivutstillinger siden han debuterte med sin første utstilling Landscapes i Bill Evans Gallery i Paris i 1980. Senere har han blant annet stilt ut på Stenersenmuseet og Vigelandsmuseet i Oslo og på Galleri F15 på Jeløya.

Priser og utmerkelser

I 1986 ble Bry utnevnt som Årets motefotograf i USA. I 1989 kåret Kreativt Forum (forening for alle som arbeider med kreativ kommersiell kommunikasjon i Norge) ham til Årets fotograf i Norge og i 1994 mottok han videre den prestisjefulle Fotografiprisen fra Norges Fotografforbund. Som profilert tobakksmotstander mottok han Røykfriprisen i 1993, og i 2006 ble han hedret med Buskerud fylkes kulturpris.

Les mer i Store norske leksikon

Oppsamling av redningsvester etter den massive flyktningestrømmen fra Tyrkia til Lesbos i oktober 2016. Knut Bry jobber i lange perioder frivillig ved Moria-leiren på øya, hvor tusenvis av flyktninger lever i svært kummerlige forhold. I april 2018 utgir han en dokumentarbok om menneskene bak piggtrådgjerdene og deres historier.
.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bry, Knut & Odd Harald Hauge: Knut Bry, 1996, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg