Faktaboks

Knud Ejler Løgstrup

Knud Ejler Christian Løgstrup eller K.E. Løgstrup

Født
2. september 1905, København
Død
20. november 1981
Knud Ejler Løgstrup og hans kone Rosemarie
Professor i filosofi, Knud Ejler Løgstrup, på stranden med sin kone Rosemarie.

Knud Ejler Løgstrup var en dansk teolog og religionsfilosof, professor i etikk ved Aarhus Universitet fra 1943 til 1976. Han hadde stor innflytelse med verket Den etiske fordring (1956).

Biografi

Løgstrup ble cand.theol. i 1930 og mottok i 1932 København universitets gullmedalje for en prisoppgave om den tyske filosof Max Schelers etikk. Løgstrup hadde studieopphold ved flere tyske universiteter, blant annet hos filosof Martin Heidegger i Freiburg. I årene 1936 til 1943 virket han som prest i Søndager-Holevad på Vestfyn. I 1943 disputerte han for den teologiske doktorgraden på avhandlingen Den erkendelsesteoretiske Konflikt mellem den transcendental-filosofiske Idealisme og Teologien. Under den tyske okkupasjonen deltok han i motstandsbevegelsen og avviste den danske samarbeidspolitikken med tyskerne fram til 1943.

Virke

Løgstrups tenkning kretser rundt den jødisk-kristne skapelsesforestillingen, og han knyttet dette til fenomenologi. Han tar utgangspunkt i de fenomener ved menneskelivet som er så grunnleggende at de ikke kan tenkes bort. Eksempler på slike «spontane og suverene livsytringer» er tillit, barmhjertighet, åpenhet og håp. Disse fenomenene er betingelser for at et menneskelig samliv skal være mulig, og som skapt hører mennesket sammen med andre mennesker i en interdependens, det vil si en gjensidig avhengighet. Ut av denne situasjonen vokser en etisk fordring frem. Løgstrup var opptatt av å framstille den etiske fordring i et allment, ikke-teologisk språk. I boken Norm og spontanitet (1972) videreutvikler han sin tenkning om de spontane livsytringer, blant annet ved også å relatere dem til samfunnsområder som politikk og økonomi.

Knud Løgstrups hovedverk er en metafysikk i fire bind (1976-84). Selv rakk han å utgi de to første bindene, som omhandlet språkfilosofi og religionsfilosofi, mens de to siste ble utgitt posthumt. I dette verket utvikler han en skapelsesfilosofi som er basert på de fenomenene vi alle er avhengige av, men ikke rår over. Slike fenomener er språket, sansingen, livsytringene og døden. Disse er det nærliggende å tolke som skapt av Gud. Sammen med den svenske teologen Gustaf Wingren hørte han til de sentrale representanter for det som omtales som «den skandinaviske skapelsesteologien». Utgangspunktet tas i det allmenne, det universelle, det at vi er skapt i Guds bilde. Dette gjelder alle mennesker. Skapelsen er Guds sted, hevder Løgstrup, og ikke noe mennesket må vende seg bort fra for å kunne være en «rett kristen». Dermed lar heller ikke Gud seg fange inn av de «religiøse». Også essaysamlingen System og symbol i to bind (1982) og Solidaritet og kærlighed (1987) kom ut posthumt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Christoffersen, Svein Aage: Etikk, eksistens og modernitet. Innføring i Løgstrups tenkning, 1999.
  • Jensen, Ole: Historien om K.E. Løgstrup, 2007

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg