Knivsbjerg

Knivsbjerg når 97 meter over havet, nord for Aabenraa.
Knivsbjerg
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Minnesmerket viser navnene til de falne tysksinnede fra de to verdenskrigene.
Minnesmerket på Knivsbjerg
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Knivsbjerg ligger nord for Åbenrå sør på Jylland i Danmark. Det måler 97 meter over havet, og er samlingspunkt for det tyske mindretallet i Sønderjylland, men likevel åpent for alle og enhver. Fra toppen er det utsikt over Genner Bugt, det østlige Sønderjylland og mot Fyn i øst.

I motsetning til Danmark forøvrig har Sønderjylland en tysk idrettsbevegelse med røtter i Friedrich Ludwig Jahn (1778-1852), som ønsket å vekke folket og styrke ånden som grunnlaget for en sterk, tysk stat. Etter nederlaget i treårskrigen kom det til debatt om de tyske soldatenes elendige fysiske form, og 1. januar 1849 ble «Männerturnverein von 1849» grunnlagt i Flensburg. Turnerne ble nøye overvåket og tidvis forbudt av den danske statsmakt. Etter Danmarks nederlag i Dybbøl kunne turnbevegelsen spre seg utover Nord-Slesvig, og i 1869 ble den første gymnastikk- og turnfest arrangert på Knivsbjerg. Festen ble en årlig begivenhet, men fra midten av 1920-tallet utviklet talene seg til rene politiske manifestasjoner, og etter Hitlers maktovertagelse i 1933 ble de en plattform for nazistiske ytringer. Med Tysklands sammenbrudd, Danmarks frigjøring og sprengningen av Knivsbjergtårnet den 16. august 1945 ble det satt en ny dagsorden for Knivsbjergfestene. Ungdomsarbeidet ble samlet i Deutsche Jugendverband für Nordschleswig, og måtte fraskrive seg alt politisk arbeid, men skulle holde en årlig Knivsbjergfest som en av sine oppgaver.

Her sto tidligere et 45 meter høyt tårn med bronsestatue av Otto Bismarck. Det pompøse symbolet ble bygget i 1901, men ble sprengt 16. august 1945, da sannsynligvis av danske sabotører.

I dag er det et kurssenter med festplass, friluftscene, idrettsplasser og ungdomsherberge.

Minnemuren «Ehrenhain» fra 1962 bærer navnene til alle de falne tysksinnede fra de to verdenskrigene, men de senere årene har falne som har vist seg å være krigsforbrytere, fått navnene sine slepet bort fra minnesmerket.

Grenseforeningens nettsted

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg