Grønn havskilpadde, Chelonia mydas, egg som klekkes
Temperaturen etter at eggene til grønn havskilpadde har utviklet seg i 20–40 dager bestemmer kjønnet til avkommet. Er temperaturen over 30 °C klekkes det flest hunner, er den lavere blir det flest hanner. Når klimaet endrer seg må mange slike mekanismer i naturen justeres, ellers risikerer arten å bli rammet.

Klimatilpasninger i naturen er ulike endringer som dyr, planter, og andre levende organismer gjør for å tilpasse seg klimaendringer. Artikkelen omhandler også tilpasninger til andre menneskeskapte miljøendringer.

Slike tilpasninger kan være geografiske endringer i leveområde, endringer i hvilke varianter av trekk som dominerer hos en art eller i en bestemt populasjon (evolusjonære endringer), eller tilpasninger hos individer (fenotypisk plastisitet). Slike plastiske eller evolusjonære endringer kan føre til bedre tilpasset fysiologi, livshistorie, adferd eller samspill med andre arter i det nye klimaet. For de aller fleste arter som trues av klimaendringer vil det ikke være nok med bare én av disse typene tilpasninger, men en kombinasjon av to eller alle de tre formene for respons er nødvendig for at artene ikke skal dø ut.

For arter som ikke klarer å tilpasse seg kan konsekvensene bli alvorlige. Det er observert nedgang i mange arter og populasjoner, og i dag er klimaendringer oppgitt som en negativ påvirkningsfaktor for 87 av de truede artene på Norsk rødliste for arter. Det er også ventet at dette tallet vil øke betraktelig når vi får mer kunnskap om truslene mot de ulike artene. I nesten alle tilfeller er det vanskelig å vitenskapelig påvise hva som fører til at en populasjon minker, men for flere og flere arter regnes nå klimaendringer som den mest sannsynlige hovedårsaken til nedgangen.

Geografiske tilpasninger

Fjellrev feller vinterpelsen, Dovre, 4. juli 2019

Fjellreven har tidligere hatt de kaldeste områdene i Norge for seg selv, men etter hvert som klimaendringene gjør områdene varmere, kommer rødreven inn og utkonkurrerer i mange tilfeller fjellreven.

Denne fjellreven er i ferd med å felle den lange og kvite vinterpelsen.

Fjellrev feller vinterpelsen, Dovre, 4. juli 2019
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Ettersom klimaet endrer seg og det blir varmere i de aller fleste områder, vil arter som klarer å flytte seg mot polene eller høyere over havet kunne utnytte liknende klima som de har levd i tidligere. En del arter endrer utbredelsesområde på grunn av habitatendringer og ødeleggelse, men habitatødeleggelse fører også til at det blir vanskelig for mange arter å forflytte seg. Endringene i klimaet er derfor enda mer utfordrende for mange populasjoner som har begrenset mulighet til å flytte til nye områder fordi det er mangel på naturlig habitat i nærheten.

Eksempler

I Norge ser vi at skoggrensa kryper oppover fjellsidene. Dette skyldes mest sannsynlig en kombinasjon av at vår bruk av landskapet har endret seg og klimaendringer som gjør at forholdene ligger til rette for trær i høyereliggende områder enn tidligere. I havet øker også temperaturene og mange arter som makrell og torsk kan nå finnes lenger nord enn tidligere. Arter som allerede lever høyt til fjells eller langt nord og sør, har nødvendigvis problemer med å bruke en slik strategi. Ettersom rødreven følger mennesker og klimaendringer høyere opp i fjellet, vil den utgjøre større konkurranse mot fjellreven. Fjellreven derimot kan ikke flytte seg høyere opp og må dermed tilpasse seg klimaendringer på annet vis.

Evolusjonære endringer

Biston betularia

Stor bjørkemåler ble vanligere i mørkere varianter da den industrielle revolusjon gjorde at mange trær ble dekket av sot. Slik ble de bedre kamuflert. Da forurensningen ble redusert, ble den lyse varianten vanligere igjen.

Biston betularia, stor bjørkemåler. Foto fra: Randers Fjord, Danmark

Evolusjonære tilpasninger til klima skjer ved at de individene som best takler det nye miljøet vil få flere avkom, men er som all evolusjon avhengig av at tilpasningene er arvelige og at det finnes eller oppstår genetiske varianter som fungerer bedre i det nye miljøet. For at slike tilpasninger skal spre seg til en stor del av populasjonen, tar det flere generasjoner, og det er langt i fra alle arter som klarer å tilpasse seg raskt nok gjennom evolusjon.

Eksempler

Et av de best kjente eksemplene på raske tilpasninger til menneskeskapte endringer i miljøet er møllen stor bjørkemåler der det ble observert at de mørke individene ble mye mer vanlig etter den industrielle revolusjonen. De mørke individene fikk da en ny fordel ettersom bjørkestammene de satt på ble mørkere og det ble lettere å skjule seg som mørk enn som lys. Etter at forurensningen gikk ned, gikk også frekvensen av den mørke formen ned.

Høyere toleranse for høye temperaturer er også dokumentert hos ulike arter. Blant annet er dafnier, en type hoppekreps, fra i dag sammenliknet med individer som er gjenoppvekket, men over 40 år gamle. Dette viser at dagens populasjon tåler høyere temperaturer bedre og at denne endringen er genetisk, det vil si at det har skjedd en evolusjonær tilpasning til varmere miljø.

Hos mange reptiler, som for eksempel skilpadder og en del andre dyr, blir kjønnet hos hvert individ bestemt av temperaturen i omgivelsene når fosteret utvikler seg. Temperaturen der det legges egg er derfor svært viktig for kjønnsbalansen i populasjonen som igjen er viktig for hvor fort populasjonen vil vokse eller minke. Endrede temperaturer kan derfor ha en negativ effekt på flere av disse artene.

Individuelle endringer

Mange organismer er allerede flinke til å tilpasse seg endringer i miljøet de lever i. Individer som utvikler seg under ulike miljøforhold, kan utvikle seg ulikt basert på forhold de opplever eller tegn på hvilke miljøforhold de kan forvente i fremtiden. Videre kan veldig mange organismer på samme måte tilpasse seg endringer de opplever i løpet av livet. De kan få ulik fysiologi, utseende eller atferd, og slike individuelle endringer kalles fenotypisk plastisitet. Når klimaet og miljøet endrer seg, er det derfor mulig for en del individer å endre seg i takt med klimaet, men det krever at de bruker et tegn eller indikator som endrer seg likt med miljøet, og at de har kapasitet til å endre seg nok for å tilpasse seg det nye miljøet.

Eksempler

Bladene på trærne kommer ut når temperaturen har vært høy nok i en lengre periode, og på samme måte vil også mange insekter våkne til liv når det har vært varmt nok i en periode. Dersom insektene bruker de samme tegnene som trærne, vil insektene kunne legge eller klekke egg som utvikler seg til larver i tide til å spise nye næringsrike blader når de kommer ut. Både trær og insekter har dermed et godt grunnlag for å endre seg i takt med klimaendringenes effekt på når våren kommer. Mange av fuglene som skal fø opp ungene sine på insektlarvene, har derimot et problem ettersom en del av artene migrerer til sørlige områder om vinteren og ikke rekker tilbake tidlig nok. De har ikke mulighet til å bruke de samme indikatorene som trærne og insektene ettersom de befinner seg et helt annet sted, og må dermed utvikle andre måter å vite når de skal dra nordover og begynne hekkingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg