Klimaforhandlingene er det internasjonale arbeidet med sikte på å redusere utslippene av drivhusgasser og hindre skadelige klimaendringer. Klimaforhandlingene bygger på Klimakonvensjonen, FNs rammeavtale fra 1992 (United Nations Framework Convention on Climate Change, forkortet til UNFCCC) om kartlegging og reduksjon av utslippene av klimagasser.

Partene til FNs klimakonvensjon samles hvert år for å vurdere framgangen i det internasjonale klimasamarbeidet. Disse møtene kalles partskonferanser (på engelsk: Conference of the Parties, forkortet til COP). Møtene innledes som regel med forberedelser og forhandlinger mellom ansatte i embetsverket. Så kommer statsledere og/eller ministre til, noe som gjør at disse konferansene ofte også omtales som klimatoppmøter.

I Kyoto i Japan i 1997 ble partene enige om Kyotoprotokollen, en avtale med målsetting for de industrialiserte land om å redusere sine utslipp av klimagasser i perioden 2008–2012 med minst 5 prosent i forhold til 1990-nivå.

Senere har det vært holdt en rekke forberedende møter fulgt av de nevnte årlige partskonferansene for å enes om tiltak for å redusere de globale utslippene av klimagasser og forhandle fram en videreføring av Kyotoavtalen. Det foreløpig siste klimatoppmøtet, COP23, ble avviklet i Bonn, Tyskland i november 2017.

Rapporter fra FNs klimapanel (IPCC) utgis jevnlig og danner et viktig grunnlag for klimaforhandlingene. Klimapanelet sammenfatter klimaforskningsresultater fra hele verden i hovedrapporter. Disse består av flere delrapporter. I 2013–2014 kom den femte hovedrapporten. Delrapport 1 (september 2013) tok for seg det naturvitenskapelige grunnlaget. Delrapport 2 (mars 2014) dekket effekter, sårbarhet og tilpasning, mens delrapport 3 (april 2014) handlet om tiltak for å redusere utslipp av klimagasser. Den siste delen, en synteserapport (november 2014), var et sammendrag for politikere og beslutningstakere.

Følgende klimaforhandlingsmøter er gjennomført etter år 2000:

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

29. mars 2013 skrev Sven Ånensen

COP18 - Doha, Quatar, 2012.

Bør rettes til: Qatar

29. mars 2013 svarte Kåre Olerud

Takk, Svein! Fortsatt god påske!
k

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.