Vinter på Svalbard av /Meteorologisk institutt. CC BY NC SA 3.0

Klima på Svalbard

Månedsnormaler for nedbør og temperatur for målestasjonen Bjørnøya på Svalbard.

.
Lisens: fri

Månedsnormaler for nedbør og temperatur for målestasjonen Hopen på Svalbard.

.
Lisens: fri

Månedsnormaler for nedbør og temperatur for målestasjonen Svalbard lufthavn.

.
Lisens: fri

Klimaet på Svalbard klassifiseres som tundraklima, da høyeste månedsmiddeltemperaturer ligger mellom 0 og 10 °C. Det har sterkt maritimt preg med mye tåke og skyer på grunn av av beliggenheten i et grenseområde mellom tilnærmet permanent isdekke i nordøst og åpent hav i sør og vest. En liten forskyvning av vindsystemer og lavtrykksbaner gir store utslag i værforløpet, særlig markert om vinteren. Den grenen av Den norske atlanterhavsstrømmen som går nordover langs vestkysten av Spitsbergen og videre mot øst utenfor nordkysten, er kanskje den viktigste faktoren for vær og klima. Her kan det være åpent vann over større områder, selv midtvinters. Samtidig kan østkysten være blokkert av is som delvis føres med strømmen rundt Sørkapp.

Hele øygruppen ligger under innflytelse av de polare østavinder. Dette systemet blir noe deformert på grunn av fordelingen land, is og åpent hav. Herskende vindretning er stort sett fra nordøst, mens vind fra øst til sørøst er ganske vanlig over og utenfor de vestlige områder av Spitsbergen. Bare i en kort sommersesong kan vestlig vind være hyppigere enn østlig ved vestkysten og i fjordene der. Hyppigheten av liten kuling eller mer er fra ca. 10 til 20 % i årsmiddel på utsatte steder, fra 5 til 10 % i fjordstrøk og områder i øst og nordøst, der polarisen dominerer.

Middeltemperaturen for kaldeste måned, oftest februar eller mars, varierer fra ca. –7 °C på Bjørnøya til –15 °C eller litt lavere i indre fjordstrøk på Spitsbergen. Det er trolig midler på ca. –20 °C i områdene lengst nordøst; her mangler pålitelige data. Lavest målte minimum er –32 °C på Bjørnøya, og mellom –40 og –45 °C på Spitsbergen, med –46 °C på Svalbard lufthavn, målt først i mars, som rekord.

Middeltemperaturen for varmeste sommermåned viser en jevn fordeling med fra 3 til 6 °C, litt varmere i dalstrøkene på Spitsbergen, litt kaldere lengst øst. Juli er varmeste måned i skjermede fjordstrøk, ellers august. Høyeste målte maksimum er over 15 °C; både på Bjørnøya og Svalbard lufthavn har man målt over 20 °C. Det har vært målt varmegrader i alle årets måneder, det har også vært målt kuldegrader i alle, bortsett fra i juli i fjordstrøkene.

Nedbøren skriver seg vesentlig fra skyer i lav høyde, fordelingen er derfor sterkt preget av terrenget. Årssummene anslås til mellom 200 og 500 mm, med maksimum ettersommer og høst. Enkelte skjermede områder nord på Spitsbergen regnes å ha nedbør under 100 mm, mens det i et maksimalområde i sørøst antagelig er 10 ganger så mye.

Svalbard har mye overskyet vær, også i høytrykkssituasjoner. Tåkehyppigheten er større enn på noen lavlandsstasjon i fastlands-Norge, 8–10 % over havet og kysten i sør, men under 1 % i indre fjord- og dalstrøk (årsmidler). Det er tydelig sommermaksimum, men tåke kan forekomme til alle årstider. Den tid på året som har minst skydekke, er april–mai.

Det finnes meteorologiske stasjoner ved Isfjorden, Ny-Ålesund, Svea, Hornsund, på Hopen og på Bjørnøya.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg