Island ligger i grenseområdet mellom den tempererte og den polare klimasone, der mindre endringer i luftens temperatur og sirkulasjon kan gi drastiske utslag i livsvilkårene. En gren av Den nordatlantiske strøm, Irmingerstrømmen, fører temperert atlanterhavsvann mot sørkysten og videre mot nord. Sjøtemperaturen er cirka 5 °C om vinteren og 10 °C om sommeren, men tre-fire grader lavere i nordøst. Den kalde Østgrønlandsstrømmen med drivis er imidlertid ikke langt vekk. I vintrer preget av en nordlig sirkulasjonstype kan kysten i nord bli blokkert av is.

Den fremherskende lufttransporten er fra sørvest, men vinden er sterkt variabel og blir preget av de kompliserte terrengforholdene. Polarfronten, som her danner grensen mellom kald luft i nordvest og temperert havluft i sør, ligger ofte nær Island og betinger store vekslinger i været. Det er jevnt overskyet og atskillig nedbør, og ofte kuling eller storm i forbindelse med vandrende lavtrykk som jevnlig går over eller passerer nær ved. På middelkart over lufttrykket fremkommer Islandslavtrykket mellom Island og Grønland særlig tydelig om vinteren, da trykket er under 995 millibar.

Mesteparten av kysten og lavlandet har temperert klima med middeltemperatur for januar omkring 0 °C og for juli litt over 10 °C. Kysten lengst nord og mesteparten av innlandet har tundraklima med januarmiddel under 0 °C, ned mot –10 °C i de høyeste områdene. Julimiddel er 5–10 °C, til dels ned i 0 °C i de høyeste strøkene. Laveste og høyeste målte enkelttemperaturer er −38 og 30 °C.

Nedbøren er størst i sørøst og sør, med rundt 1500 mm ved kysten. Den øker sterkt oppover fjellskråningene og overstiger 4000 mm på sørvendte jøkelskråninger. Lavere strøk i nord får 500–750 mm, til dels under 400 mm i regnskyggen av jøklene. Men det er sterke lokale variasjoner, og til dels betydelig mer nedbør i fjellet. I vest faller det stort sett 1000–1500 mm, mindre i skjermede fjordstrøk. Det kommer mest nedbør høst og tidlig vinter, minst vår og forsommer.

Islands geografi

Planteliv på Island

Dyreliv på Island

Detaljert klimainformasjon om Island på Den meteorologiske verdensorganisasjonens hjemmesider

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.