Klima i Sveits

Sveits har en kontinental beliggenhet. Alpene danner et klimatisk skille mellom Mellom-Europa og middelhavsklimaet på sørsiden; ofte kan værforholdene være svært forskjellige på nord- og sørsiden av vannskillet. Klimaet er ellers sterkt preget av topografi og høyde over havet.

Alpene skjermer i sektoren sør til øst, bare en mindre del ligger åpent mot innflytelse fra Middelhavet. Vandrende nedbør, oftest fra vestlig kant, gjør seg gjeldende til alle årstider. Nedbøren har likevel et markert sommermaksimum som ikke minst skyldes byger, til dels med hagl og tordenvær. Stasjoner 300–600 moh. har årsnedbør på ca. 800–ca. 1200 mm. I Alpene kommer årssummen opp i 2500–3000 mm, over 4000 mm i enkelte av de høyest beliggende områdene. I enkelte skjermede alpedaler ligger derimot den årlige nedbøren på bare omkring 500 mm. Når det strømmer varm, fuktig luft fra sør mot Alpene, vanligvis om høsten, blir det sterk nedbør på sørsiden (Lugano har årssum ca. 1750 mm), mens det blir varm og tørr fønvind på nordsiden.

I lavlandet er middeltemperaturen for januar omkring 0 °C, mens den for juli er 18–20 °C. På samme måtene som for nedbørsforholdene kan topografien gi betydelige forskjeller i temperaturforholdene. For eksempel har enkelte beskyttede dalfører i Valais og Graubünden med liten nedbør relativt mye sol og høye temperaturer; St. Moritz har for eksempel 320 soldager i året. Også fønvind bidrar til relativt høye temperaturer på årsbasis i disse dalene.

Midtsommers ligger isotermen for 0 °C 3000–3500 moh. Sikre snøforhold i vintersesongen finner man stort sett bare over ca. 1600 moh.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Ruedi à Porta

Klimatabellen virker ikke særlig meningsfull og bør justeres.Jeg har testet siden i forskjellige browsere.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg