Klima i Storbritannia

Artikkelstart

Klimaet i Storbritannia er gjennomgående mildt, med moderate temperaturvariasjoner og nedbør til alle årstider. Vintrene er spesielt milde, breddegraden tatt i betraktning, noe som skyldes landets beliggenhet midt i vestavindsbeltet, omgitt av Atlanterhavets tempererte vannmasser. Langvarig snødekke er sjelden, unntatt i høyfjellsområdene i Skottland; enkelte vintrer kan imidlertid kald lufttilførsel fra kontinentet gi lengre perioder med frost og snøfall. Sommeren er vanligvis kjølig og nedbørrik, særlig i vestlige områder.

Middeltemperaturen langs kanalkysten og i de vestlige kystområder av Wales, er for januar 5–6 °C (Scilly Isles 7 °C); for øvrig 2–4 °C, unntatt i høyereliggende områder i Skottland, hvor middeltemperaturen er under 0 °C. For juli er temperaturen høyest i London-området, med ca. 18 °C som middelverdi; for øvrig 15–17 °C i lavere strøk av England og Wales. Skottland har et noe kjøligere sommerklima, med middelverdier 13–15 °C, lavest i nord.

Nedbøren er høyest i vest; opptil 2500 mm i fjellområdene i Wales og Skottland. Vanlig nedbørmengde er 800–1000 mm, synkende til rundt 600 mm i Øst-England.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg