Klimaet i Storbritannia er gjennomgående mildt, med moderate temperaturvariasjoner og nedbør til alle årstider. Vintrene er spesielt milde, breddegraden tatt i betraktning, noe som skyldes landets beliggenhet midt i vestavindsbeltet, omgitt av Atlanterhavets tempererte vannmasser. Langvarig snødekke er sjelden, unntatt i høyfjellsområdene i Skottland; enkelte vintrer kan imidlertid kald lufttilførsel fra kontinentet gi lengre perioder med frost og snøfall. Sommeren er vanligvis kjølig og nedbørrik, særlig i vestlige områder.

Middeltemperaturen langs kanalkysten og i de vestlige kystområder av Wales, er for januar 5–6 °C (Scilly Isles 7 °C); for øvrig 2–4 °C, unntatt i høyereliggende områder i Skottland, hvor middeltemperaturen er under 0 °C. For juli er temperaturen høyest i London-området, med ca. 18 °C som middelverdi; for øvrig 15–17 °C i lavere strøk av England og Wales. Skottland har et noe kjøligere sommerklima, med middelverdier 13–15 °C, lavest i nord.

Nedbøren er høyest i vest; opptil 2500 mm i fjellområdene i Wales og Skottland. Vanlig nedbørmengde er 800–1000 mm, synkende til rundt 600 mm i Øst-England.

Detaljert klimainformasjon om Storbritannia på Den meteorologiske verdensorganisasjonens hjemmesider.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.