Klima i Indonesia

Fjellene i det indonesiske øyriket er for det meste av vulkansk opprinnelse. Flere utbrudd har ført til store tap av menneskeliv. Bildet viser vulkanen Gunung Agung (3142 m) på Bali, hvis store utbrudd i 1963 kostet ca. 1500 mennesker livet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Indonesia har en rekke høye fjelltopper, både utslokte og aktive vulkaner. På Borneo er imidlertid bare få over 2000 m. Bildet viser fjellet Alexandra. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Artikkelstart

Indonesia ligger på begge sider av ekvator, og storparten av landet har tropisk kystklima. Temperaturen varierer lite gjennom året; i lavlandet ligger årsmiddeltemperaturen omkring 25–27 °C, og den minker oppover i fjellene til noe under 20 °C.

Nedbøren er de fleste steder omkring 2000 mm i året, og enkelte steder er den betydelig større. Bare en del av Nusa Tenggara mottar mindre enn 1000 mm i året, med en markert tørketid på opptil 6 måneder om vinteren. Også Øst-Java og den sørlige delen av Sulawesi har en utpreget tørr årstid. I resten av landet er nedbøren nokså jevnt fordelt over hele året, men de fleste steder har to nedbørmaksima i forbindelse med skiftende vindretning. På øyenes nordsider nås det egentlige maksimum omkring januar–februar, på de sørlige sider i juli–august.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg