Klima i Ecuador

Artikkelstart

Ecuador tilhører den tropiske klimasone, men klimaet viser store kontraster, både i nord–sør-retning og vertikalt. De store høydeforskjellene og den kalde Perustrømmen er med på å påvirke klimaet. Den nordligste delen av kystlandet har et hett og fuktig klima, med mer enn 2000 mm nedbør i året uten noen egentlig tørketid. Perustrømmen gir den sørlige del av kysten et kjølig klima i forhold til breddegraden. Også nedbørmengden avtar fra nord til sør.

Ved Guayaquilbukta er det tørketid fra juni til november, og lenger sør varer regntiden kun to–tre måneder, med rene ørkenforhold ved grensen mot Peru. Av og til kan varme havstrømmer fra nord trenge inn til kysten, noe som kan forårsake voldsomme, katastrofale regnskyll og andre miljøødeleggelser (se El Niño).

I fjellområdet varierer klimaet fra tropisk i enkelte av bekkenområdene til arktisk med evig snø i høyden. Temperaturforholdene på høyslettene er generelt moderate med små årstidsvariasjoner. Quito (2810 moh.) har en middeltemperatur for hver måned i året på 13–14 °C. Årsnedbøren er 1230 mm, med mest regn i april, minst i juli.

På østsiden av Andesfjellene er temperaturene høye hele året, med store nedbørmengder og høy luftfuktighet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg