Faktaboks

Kleomenes 1.
Kleomenes I
Død
490 fvt.
Levetid - kommentar
omtrentlig dødsår

Kleomenes 1. var konge av Sparta rundt 519–487 fvt. Han ledet spartanerne i slaget ved Sepeia i 494, der de nedkjempet sin tradisjonelle rival Argos og sikret videre spartansk dominans på Peloponnes.

Atheneren Kleisthenes bestakk orakelet i Delfi til å beordre spartanerne om å befri Athen fra tyranniet. Kleomenes fordrev tyrannen Hippias i 510 fvt., til tross for at Hippias var en gjestevenn av Sparta. Da den demokratiske Kleisthenes og oligarkiske Isagoras deretter kjempet om makten i Athen, invaderte Kleomenes påny og jaget Kleisthenes fra byen. Dette var i tråd med den spartanske politikken med å støtte oligarkier. Det athenske folket omringet imidlertid Akropolis, hvor de spartanske soldatene hadde opprettet en garnison, og tvang spartanerne til å trekke seg ut. Da spartanerne oppdaget at de var blitt lurt til å befri Athen fra tyranniet, forsøkte Kleomenes å samle en peloponnesisk hær for å gjeninnsette Hippias, men deres allierte, med Korinth i spissen, nektet å være med på dette.

Ifølge Herodot ble Kleomenes stadig mer brutal og maktsyk, og gjorde seg beryktet ved å brenne ned en hellig lund der overlevende fra slaget ved Sepeiai, i krigen mot Argos i 494, hadde søkt tilflukt. Han skal også ha latt piske en prest som nektet ham å fremføre et offer i det lokale templet til Hera. For å skjerme Sparta fra eventuelle religiøse konsekvenser, satte han heloter til å gjennomføre disse ugjerningene.

Kleomenes bestakk orakelet i Delfi for å fjerne medkongen Demaratos, og innsette Leoktydias 2., som delte hans harde linje overfor Perserriket. Da komplottet ble avslørt i 490 fvt., ble Kleomenes tvunget til å flykte. Etter en tids landflyktighet ble han kalt tilbake for å håndtere militære kriser, men ble kort etter fengslet av sine politiske motstandere, som hevdet at han var blitt sinnssyk og måtte isoleres. Han døde i fengsel i 487 fvt., ifølge Herodot som følge av selvmord.

Kleomenes' datter Gorgo giftet seg med hans etterfølger som spartansk konge av Agiadedynastiet, Leonidas I.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg