Kjerringvik Studios

Maija Pfeifer. Vase i porselen. Utført ved Kjerringvik Studios. Ca. 1950-52.

Vase i steingods

Kjerringvik Studios var en norsk keramisk bedrift. De få årene det eksisterte laget det keramikk som var på høyde med det beste i Skandinavia.

Et internasjonalt initiativ

Kjerringvik Studios ble etablert på slutten av 1940-tallet av den amerikanskfødte ingeniøren Hans Peter Pfeifer og finskfødte keramikeren Maija Pfeifer, ytterst i Sandefjorden. Den kunstneriske drivkraften var Maija Pfeifer som hadde erfaring fra den finske keramikkbedriften Arabia.

Utstillinger

Verkstedet deltok på den store salgsutstillingen «Norway designs for living» i Chicago (1951) med arbeider i steingods og porselen. På Foreningen Brukskunst høstmønstring på Kunstnernes Hus i 1952 deltok Maija Pfeifer med japanskinspirerte steingodsarbeider i krystallglasur.

Flytt til Amerika

Sammenlignet med flesteparten av de norske keramikere den gang var hun både teknisk og kunstnerisk overlegen. Høsten 1952 flyttet Hans Peter Pfeifer til Mellom-Amerika, og antagelig ble firmaet avviklet det samme året. I tiden rundt 1954 satte de opp et verksted i Canadas villmark for rakubrenning.

Dessverre er Pfeifers produksjon fra tiden i Norge foreløpig lite kjent og dokumentert. Kjerringvik Studios keramikk ble stemplet med firmamerke og «Norway».

Litteratur

  • Remlov, Arne (1952). Keramikk, tekstil og møbler på høstutstilling, Bonytt, 11-12/1952
  • Pfeifer, Hans Peter (1955). En rakuovn i nordvest Canadas villmark, Bonytt, 5/1955

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg