Østerrike har ingen kjernereaktorer i bruk, og har vedtatt en lov som forbyr bruk av kjerneenergi til produksjon av elektrisk energi. Landet fullførte byggingen av et kjernekraftverk i 1978, men kraftverket ble aldri tatt i bruk.

Elforsyning i Østerrike

Kraftproduksjonen i Østerrike har et høyt innslag av fornybar energi, som i 2018 utgjorde 77 prosent. De viktigste fornybare energikildene var vannkraft (60 prosent) og vindkraft (9 prosent). Av de ikke-fornybare energikildene utgjorde naturgass 14 prosent. Samlet kraftproduksjon var 68,6 terawattimer (TWh). I tillegg var netto import av kraft til landet 9 TWh. Forbruket av elektrisk energi har siden 1990 vært svakt stigende med en gjennomsnittlig årlig vekst på 1,6 prosent. Netto forbruk per innbygger i 2018 var 7100 kWh.

Historikk

Zwentendorf

Zwentendorf kjernekraftverk ved Donau

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Arbeidet med et program for utvikling av kjerneenergi startet mot slutten av 1960-tallet. Et eget selskap for bygging av kjernekraftverk ble etablert og arbeidet med å bygge kjernekraftverket Zwentendorf ble igangsatt i 1972 og fullført i 1978. Reaktoren var en kokvannsreaktor med en anslått elektrisk ytelse på cirka 700 megawatt (MWₑ). I en offentlig plan fra 1975 fremgikk det at det skulle bygges til sammen tre kjernekraftverk innen 1985 med en samlet kapasitet på 3000 MWₑ.

Under byggingen av kraftverket økte motstanden mot kjernekraft i landet, og i en folkeavstemning som ble gjennomført 5. november 1978, stemte 50,5 prosent nei til kjernekraft. Regjeringen, som i utgangspunktet støttet utbyggingen, reagerte momentant på utfallet av folkeavstemningen, og noen få uker senere la den fram et forslag til en lov som forbød bruk av kjerneenergi til produksjon av elektrisk energi i Østerrike. Loven ble enstemmig vedtatt i det østerrikske parlamentet, og Zwentendorf kjernekraftverk ble derfor stengt før anlegget i det hele tatt kom i drift. I stedet har kraftverket blitt brukt som reservelager for tilsvarende kjernekraftverk i drift, særlig i Tyskland. Anlegget har også blitt brukt som treningssenter for driftspersonell som arbeider i andre kjernekraftverk.

I ettertid har myndighetene i Østerrike fremstått som en markert motstander av enhver bruk av kjernekraft, og har ved flere anledninger gått til søksmål mot sine naboland med sikte på å hindre utbygging av nye kjernereaktorer i sitt nærmiljø. De har også fremstått som en sterk motstander av at kjernekraft skal inkluderes i EUs taksonomi for bærekraftig aktivitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg