Kull er den dominerende energiressursen i Sør-Afrika og står for nesten 70 % av landets energiforbruk. Dette preger også landets system for produksjon av elektrisk energi der flere store kullkraftverk er bygd nær landets mange kullgruver. I 2012 sto kullkraftverkene for mer enn 92 % av landets samlede kraftproduksjon på 258 TWh. Bidraget fra kjernekraft var 13 TWh, som utgjorde 5 %.

Sør-Afrika er det eneste landet i Afrika som har kjernereaktorer i kommersiell drift. Landets kjernekraftverk, Koeberg, kom i drift i 1984. Kraftverket har to trykkvannsreaktorer med en samlet kapasitet på 1830 MWe.

For å møte det fremtidige behovet for elektrisk energi er det de siste årene lagt frem en rekke planer for videre kraftutbygging. I 2008 annonserte det statlige kraftselskapet, Eskom, planer om å bygge ut produksjonskapasiteten med 40 GWe innen 2025, hvorav halvparten skulle være kjernekraft. Disse ambisjonene ble ikke fulgt opp. Så langt er planene konkretisert til en utbygging på 9 600 MWe ny kjernekraft i løpet av de kommende 10 år. Noen endelig beslutning er likevel ikke tatt, noe som tilskrives vanskeligheter med finansieringen.

Fra 1993 til 2010 arbeidet Eskom, i samarbeid med blant annet det internasjonale selskapet Westinghouse , med å utvikle et innovativt demonstrasjonsanlegg basert på en pebble bed reaktor. Dette prosjektet er imidlertid stanset av regjeringen i Sør-Afrika, blant annet med henvisning til manglende interesse fra potensielle kunder. Dessuten ville finansieringen bli krevende da mye arbeid gjenstod før reaktoren kunne realiseres.

Sør-Afrika har store uranressurser og noe av dette blir i dag utvunnet som et som et biprodukt i gull- og kobbergruvene. Årlig produksjon er cirka 600 tonn uran (U3O8) som utgjør 1 % av verdens samlede uranutvinning.

Kjernereaktor Type MWe I drift Stenges
Koeberg 1  PWR    930   1984    2024
Koeberg 2  PWR    900   1985    2025
SUM    2 1 830

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.