Romania
Kjernekraftverk i Romania
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Romania har to kjernereaktorer i drift som bidrar med rundt 19 prosent av landets samlede produksjon av elektrisk energi. Myndighetene stiller seg generelt positive til en ytterligere utvikling av kjernekraften i Romania, men arbeidet med å bygge nye reaktorer har stoppet opp.

I 2019 var kraftproduksjonen 59,6 TWh. Kraftproduksjon basert på fossile energikilder, for det meste brunkull, utgjorde 38 prosent. Den viktigste fornybare energikilden var vannkraft som bidro med 27 prosent, mens sol- og vindenergi sto for 14 prosent.

Utbygging av kjernekraft

De første planene for et kjernekraftverk ble lagt allerede på slutten av 1970-tallet. Et område ved Cernavodă ble pekt ut som et egnet sted og valget av kjernereaktor falt på den kanadiske Candu-reaktoren, etter en hard konkurranse med den russiske VVER-reaktoren. Arbeidet med å bygge den første reaktoren startet i 1980, men flere forsinkelser medførte at reaktoren ikke kom i drift før i 1996. Etter de opprinnelige planene skulle det bygges til sammen 5 reaktorer og arbeidet med enhetene 2–5 ble påbegynt 1982. Imidlertid ble det i 1991 bestemt å utsette fullføringen av disse enhetene da man ønsket å konsentrere seg om enhet 1. Først i 2000 ble det bestemt å gi fullføringen av enhet 2 høy prioritet. Denne enheten kom i drift i 2007.

Romania har nå to reaktorer i drift med en samlet ytelse på 1440 MWₑ. Reaktorene blir driftet av det statlige kraftselskapet SNN (Societatea Nationala Nuclearelectric).

Kjernereaktorer i Romania

Reaktor Modell MWₑ I drift
Cernavodă 1 Candu 6 720 1996
Cernavodă 2 Candu 6 720 2007
Sum 1 440

Videre utvikling

I 2002 ble det gjort forsøk på å gjenoppta arbeidet med enhet 3, og senere i 2006 ble også arbeidet med enhet 4 gjenopptatt. Vanskeligheter, blant annet knyttet til finansieringen, har forsinket fremdriften i byggearbeidet. I 2014 ble det inngått en endelig avtale med CGN (China General Nuclear Power Group) om å fullføre enhet 3 og 4, men denne avtalen ble opphevet av den rumenske regjeringen i 2020. Senere ble det kunngjort at det blir USA som skal finansiere byggingen av enhet 3 og 4. Det ventes nå at byggearbeidet kan starte i 2024 med sikte på ferdigstillelse i 2031.

Når det gjelder fullføringen av enhet 5, ble det bestemt at ytterligere kapasitet heller bør bygges ut et annet sted. De bygningskonstruksjoner som allerede er etablert vil i stedet bli brukt til andre formål. Regjeringens plan er nå å bygge et kjernekraftverk nummer 2 i Transilvania. Kraftverket vil ha en samlet kapasitet på 2 400 MWₑ fordelt på enten to eller fire reaktorer. Bygningsarbeidet er ventet å starte opp etter 2020. Areva har blitt forespurt om å bidra med planleggingen med sikte på at kraftverket kan komme i drift fra 2030.

Romania er utpekt som vertsland for oppføring av et demonstrasjonsanlegg for en ny avansert blykjølt hurtigreaktor. Reaktoren vil bli ført opp i Mioveni, nær Pitesti i den sørlige delen av Romania. Anlegget inngår i et samarbeidsprosjekt som går under navnet ALFRED, og som gjennomføres i regi av EU.

I mars 2019 signerte SNN en intensjonsavtale med NuScale Power med sikte på å bygge en ny reaktor av typen SMR (Små Modulære Reaktorer).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg