Laguna Verde

Laguna Verde kjernekraftverk ligger ved Mexicogolfen.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Mexico har to kjernereaktorer i drift som bidrar med mer enn 3 prosent av landets produksjon av elektrisk energi. Planer om videre utbygging av kjernekraft er utsatt på ubestemt tid.

Med Mexicos rike forekomster av hydrokarboner er landet blitt en betydelig energieksportør. Rikelig tilgang på billig naturgass preger også landets innenlandske energipolitikk, der gasskraft i 2020 utgjorde 63 prosent av landets samlede kraftproduksjon på 344 TWh. Kjernekraften bidro med 10,9 TWh (3 prosent). Bidraget fra fornybar energi, i hovedsak vannkraft og vindkraft, var 53,5 TWh (15,5 prosent). Sluttforbruket per innbygger er 2200 kWh per år, og det er ventet at dette vil øke i betydelig grad.

Mexicos interesse for kjerneenergi går tilbake til 1956 da landets nasjonale kommisjon for kjerneenergi (CNEN) ble etablert. Organisasjonen fikk det overordnede ansvaret for alle kjerneaktiviteter i landet. Det statlige kraftselskapet CFE fikk tildelt oppgaven med å drifte fremtidige kjernekraftverk.

I 1972 ble det besluttet å bygge landets første kjernekraftverk ved Laguna Verde. Anlegget besto opprinnelig av to kokvannsreaktorer, hver med en ytelse på 654 MWₑ. Disse ble senere oppgradert, og i 2013 var reaktorenes størrelse økt til cirka 800 MWₑ. Levetiden ble forlenget til 40 år. I 2020 godkjente den mexicanske energiministeren en ny 30 års forlengelse av Laguna Verde 1 til 2050. Det er søkt om tilsvarende utvidelse for enhet 2.

Til tross for rikelig tilgang på egne energiressurser ser landet et behov for på sikt å redusere avhengigheten av fossil energi. Problemer knyttet til utslipp av klimagasser har også fått økende oppmerksomhet. I denne forbindelse har regjeringen i Mexico utarbeidet flere scenarier for hvordan ny karbonfri kraftproduksjon kan bringes inn i det mexicanske produksjonssystemet. Her vil både kjernekraft og vindkraft spille en viktig rolle.

I 2015 ble det lovfestet mål om at 35 prosent av produsert elektrisitet skulle komme fra karbonfrie energikilder innen 2024, men konkrete og forpliktende planer ble ikke lagt fram. De mest ambisiøse planene gikk ut på å bygge 10 nye kjernekraftverk innen 2028. Det ville gjort det mulig å møte det økende kraftbehovet i tiden fremover uten å øke utslippene av klimagasser. Imidlertid har lave gasspriser den senere tid medført at en beslutning om å bygge ut ny kjernekraftkapasitet er utsatt.

På lengre sikt vil Mexico også ta i bruk små modulære reaktorer, som for eksempel av typen IRIS. Mexico deltar i utviklingen av denne reaktoren. Små reaktorer er særlig tenkt brukt for produksjon av ferskvann til jordbruk i avsaltingsanlegg.

Kjernereaktorer i Mexico

Reaktor Type MWₑ I drift Stenges
Laguna Verde 1 BWR 800 1989 2050
Laguna Verde 2 BWR 800 1994 2050?
SUM 2 1 600

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg