Kjernekraft i Hviterussland

Hviterussland har ett kjernekraftverk med én kjernereaktor i drift og et annet som er under utbygging.

Energiforsyning i Hviterussland

Nesten all elektrisk energi i Hviterussland har vært produsert i gasskraftverk basert på importert naturgass fra Russland. Produksjonskapasiteten er rundt 8 GWₑ. I 2018 var produksjonen 39 TWh. Sammen med en nettoimport av elektrisk energi på 1 TWh ga dette et forbruk per innbygger på rundt 3 700 kWh. Årlig vekst i forbruket er rundt 1,5 prosent.

Import av russisk naturgass kostet landet 2,7 milliarder US dollar i 2018. Landet tar sikte på å redusere sin energiavhengighet av Russland, og det er ventet at kjernekraftverket som er under utbygging vil redusere importen av gass med 5 milliarder kubikkmeter per år. Det er også lagt frem planer om å føre opp et kullkraftverk, i tillegg til en noe mindre utbygging av vannkraft og vindkraft. Når planene er gjennomført, er det ventet at andelen produser kraft basert på russisk naturgass kan senkes til 55 prosent.

I likhet med i andre land er det delte meninger om hvorvidt Hviterussland bør bygge egne kjernekraftverk. Landet grenser til Ukraina og ble sterk berørt av ulykken i Tsjernobyl. Opinionsundersøkelser viser likevel en økende oppslutning om kjernekraften. Fra 2005 til 2012 var andelen som støttet bruken av kjernekraft økt fra 28 til 54 prosent. Oppslutningen ble lite påvirket av ulykken i Fukushima.

Utbygging av kjernekraft

I 2006 godkjente den hviterussiske regjeringen en plan om å bygge et 2000 MWₑ kjernekraftverk i den østre delen av landet. Flere internasjonale leverandører av kjernereaktorer meldte da sin interesse, men det russiske selskapet Atomstroyexport fremsto tidlig som den mest fordelaktige samarbeidspartneren, blant annet fordi de andre leverandørene ikke kunne levere tidlig nok. I juni 2009 kunngjorde regjeringen at dette selskapet skulle velges som leverandør. En avtale mellom Russland og Hviterussland ble signert mars 2011 og kontrakt med leverandøren ble undertegnet oktober 2011. Leveransen omfatter et kjernekraftverk med to reaktorer av typen VVER-1200/491 med en samlet kapasitet på 2400 MWₑ.

Arbeidet med å bygge kraftverket startet i 2013, og den første reaktoren kom i drift november 2020. Kraftverket er lagt til Ostrovets i Grodno-regionen, 23 km fra grensen mot Litauen og 55 km fra Vilnius. Valget av Ostrovets ble gjort i 2008 til tross for protester fra Litauen. Gjennomsnittskostnader over kraftverkets levetid er beregnet til 5,81 cent/kWh produsert energi, som er konkurransedyktig både mot kullkraftverk og gasskraftverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg