Kjernekraft i Hviterussland

Hviterussland har ett kjernekraftverk som er under utbygging. Kraftverket ventes å komme i drift fra 2019.

Nesten all elektrisk energi i Hviterussland blir i dag produsert i gasskraftverk basert på importert naturgass fra Russland. Produksjonskapasiteten er rundt 8 GW e. I 2015 var produksjonen 34 TWh. Sammen med en nettoimport av elektrisk energi på 8 TWh ga dette et forbruk per innbygger på rundt 3 000 kWh. Årlig vekst i forbruket er rundt 1,5 prosent.

Landet tar sikte på å redusere sin avhengighet av Russland som den viktigste leverandøren av energivarer. Det er lagt frem planer om å oppføre både kullkraftverk og kjernekraftverk, i tillegg til en noe mindre utbygging av vannkraft. Når planene er gjennomført, vil andelen kraft som er produsert med russisk naturgass reduseres fra over 80 prosent til 55 prosent i 2020.

I likhet med i andre land er det delte meninger om hvorvidt Hviterussland bør bygge egne kjernekraftverk. Landet grenser til Ukraina og ble sterk berørt av ulykken i Tsjernobyl. Opinionsundersøkelser viser likevel en økende oppslutning om kjernekraften. Fra 2005 til 2012 var andelen som støttet bruken av kjernekraft økt fra 28 til 54 prosent. Oppslutningen ble lite påvirket av ulykken i Fukushima.

I 2006 godkjente den hviterussiske regjeringen en plan om å bygge et 2000 MWe kjernekraftverk i den østre delen av landet. Flere internasjonale leverandører av kjernereaktorer meldte da sin interesse, men det russiske selskapet Atomstroyexport fremsto tidlig som den mest fordelaktige samarbeidspartneren, blant annet fordi de andre leverandørene ikke kunne levere tidlig nok. I juni 2009 kunngjorde regjeringen at dette selskapet vil bli valgt som leverandør. En avtale mellom Russland og Hviterussland ble signert i mars 2011 og kontrakt med leverandøren ble undertegnet oktober 2011. Leveransen omfatter et kjernekraftverk med to reaktorer av typen VVER-1200/491 med en samlet kapasitet på 2400 MWe.

Arbeidet med å bygge kraftverket startet i 2013, og den første reaktoren ventes å komme i drift i 2019. Kraftverket er lagt til Ostrovets i Grodno-regionen, 23 km fra grensen mot Litauen og 55 km fra Vilnius. Valget av Ostrovets ble gjort i 2008 til tross for protester fra Litauen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg