Egypt viste tidlig interesse for bruk av kjerneenergi til sivile formål, men til tross mange planer har landet ennå ingen kjernekraftverk i drift. Avtale om bygging av fire 1200 MWe kjernereaktorer er nå inngått med Russland.

I 2011 var landets produksjon av elektrisk energi 156,6 TWh. 117 TWh ble produsert med bruk av naturgass, mens 24,7 TWh var basert på bruk av olje. Landet har egne gasskilder, men disse ventes å bli mer eller mindre uttømt de kommende 20 årene. Kraftproduksjon basert på fornybare energikilder var cirka 20 TWh, i hovedsak vannkraft.

Regnet per innbygger er forbruket av elektrisk energi rundt 1 900 kWh per år, mens den årlige veksten er på rundt 7 prosent. Produksjonskapasiteten i 2011 var 25 GW og det er ventet at etterspørselen vil øke til 44 GW innen 2022.

Et program for utnyttelse av kjerneenergi startet allerede i 1954 da Egypt bestilte sin første forskningsreaktor. Myndighetsorganer for regulering og tilsyn med kjernefysiske installasjoner ble etablert året etter. Forskningsreaktoren, som var en russisk lettvannsreaktor med en ytelse på 2 MWt, ble bygd i 1958 og kom i drift i 1961.

Programmet ble etterfulgt av et forslag om å bygge et 150 MWe kjernekraftverk i 1964. Flere forslag fulgte etter, men ingen av initiativene ledet til konkrete prosjekter.

I 1983 ble to anleggsområder for plassering av kjernekraftverk plukket ut: al-Dabaa som ligger ved kysten mot Middelhavet, 25 km vest for Alexandria, og Zafraana som ligger ved Suezbukta. Planarbeidet for disse kraftverkene ble imidlertid avbrutt etter ulykken ved Tsjernobyl.

I 2006 kunngjorde de egyptiske myndighetene at de ville gjenoppta sitt program for sivil utnyttelse av kjerneenergi. Planarbeidet ble da videreført og i oktober 2006 kunngjorde den egyptiske energiministeren at en 1000 MWe kjernereaktor skulle bygges i al-Dabaa innen 2015 for produksjon av elektrisitet og ferskvann. Senere, i 2008, inngikk Egypt en avtale med Russland om assistanse for å gjennomføre dette prosjektet.

Utbyggingsplanene ble senere endret til fire reaktorer innen 2025. I 2014 ble det utlyst en anbudskonkurranse om å bygge anlegget og det ble gjort klart at vinneren måtte finansiere hele anlegget. Prosessen ledet til en samarbeidsavtale mellom den egyptiske og russiske regjeringen, som ble undertegnet i november 2015. Avtalen slår fast at landene skal samarbeide om å bygge og drifte et kjernekraftverk i al-Dabaa. Kraftverket vil bestå av fire generasjon III+ kjernereaktorer som hver har en ytelse på 1 200 MWe, og med muligheter for avsalting av havvann. Avtalen vil bli den største samarbeidsavtalen mellom Egypt og Russland siden byggingen av Aswandammen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.