Mestersanden på Kjelmøya

Mestersanden på Kjelmøy, med boplassen til høyre av Etter Solberg 1909. Falt i det fri (Public domain)

Angler av bein fra Kjelmøya

Beinangler fra kjelmøya av Etter Solberg 1909. Falt i det fri (Public domain)

Kjelmøyfunnene, meget omfattende arkeologisk gjenstandsmateriale fra to samiske boplasser på Kjelmøya i Sør-Varanger kommune, Finnmark. Materialet fra boplassene representerer den desidert største samlingen av beingjenstander i Norge. Beinmaterialet består blant annet av fiskekroker, pilspisser, spydspisser, harpuner, lystergafler, skjeer og kniver, foruten en hel del avfall etter produksjonen av redskapene. Ellers er det funnet keramikk, først og fremst asbestkeramikk, og gjenstander av jern og bergart. Redskapene av jern er blant de aller eldste funn av jern i landet. Boplassene på Kjelmøya har vært i bruk fra ca. år 900 og frem til Kr.f.

Flere av beinredskapene har sine nærmeste paralleller i øst, i den såkalte Ananinokulturen i bronsealderen. Jernredskapene på Kjelmøya har trolig også kommet til Finnmark gjennom kontakter med Ananinokulturen i Øst-Russland.

Den største av boplassene på øya, Mestersanden, har vært arkeologisk undersøkt i flere omganger. Andreas Georg Nordvi gjennomførte en mindre utgravning i 1878, mens Ole Solberg gravde der flere ganger i årene mellom 1904 og 1931. Senere har bl.a. Knut Odner og Bjørnar Olsen stått i spissen for utgravninger på Kjelmøya.

Dateringen av Kjelmøyfunnene har variert i stor grad. Solberg daterte på sviktende grunnlag funnene til vikingtiden, mens Helge Gjessing heller ville plassere dem i folkevandringstiden. I dag er det bred enighet om at Kjelmøyfunnene tilhører det siste årtusenet f.Kr., noe som bl.a. støttes av en serie C14-dateringer.

  • Hansen, Lars ivar og Bjørnar Olsen (2004) Samenes historie fram til 1750. Cappelen Damm, Oslo.  
  • Olsen, Bjørnar (1991) Kjelmøyfunnenes (virknings)historie og arkeologi . Viking, bd. LIV.
  • Olsen, Bjørnar (1994) Bosetning og samfunn i Finnmarks forhistorie. Universitetsforlaget, Oslo.
  • Solberg, Ole (1909) Eisenzeitfunde aus Ostfinmarken. Videnskabsselskabet, Kristiania.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.