Faktaboks

Kjellaug Hølaas
Født
13. august 1906, Kristiansand, Vest-Agder
Død
12. september 1990, Oslo
Virke
Tekstilkunstner og pedagog
Familie

Foreldre: Disponent Torjus Skajaa (1854–1936) og Karen Kjetilsdatter Vennesland (1869–1941).

Gift 27.7.1926 med journalist og forfatter Odd Hølaas (1898–1968).

Kjellaug Hølaas var en norsk tekstilkunstner og pedagog. Hun hadde en allsidig egen produksjon og leverte blant annet dekorative tepper og ryer til Rådhuset i Oslo.

Hun ble først utdannet i perioden 1925–1930 i gullsmedklassen ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS) under gullsmeden Jacob Prytz. Etter utdannelsen fikk Hølaas stilling som designer ved tegnekontoret til lærerens firma J. Tostrup (1930–1933). Deretter tok hun vevutdannelse i Danmark.

Hølaas var lærer ved SHKS i farge og ornamentikk fra 1936 til 1948. Deretter var hun frem til 1972 overlærer av tekstilavdelingen, som hun omorganiserte på en måte som har hatt avgjørende betydning for nyere norsk tekstilkunst. Da hun overtok stillingen var den mest en utdannelse for mønstertegnere. I løpet av hennes første år omorganiserte hun utdannelsen og elevene fikk grundig innføring i ulike tekstile teknikker. Flatvever, oppstadvever og jaquardvever ble montert og satt opp. I tillegg introduserte Hølaas kurs i garnfarging og et garnlager ble bygget opp.

Inspirasjon til egne arbeider fikk Hølaas fra naturen. I hodet dannet hun en abstrakt form. Etterpå laget hun akvareller til hun fant frem til egnede dimensjoner og farger. Neste trinn var å lage arbeidstegningen. Arbeidene til Hølaas er både inspirert av tradisjonelle åklemønster til nonfigurative komposisjoner.

Hun hadde jevnlig utstillinger med tidligere elever, som «Kjellaug Hølaas og hennes elever» i Kristiansand i 1982. Der deltok blant andre Siri Blakstad, Åse Frogner, Gro Jessen, Tove Pedersen og Kari Skogstad.

Hølaas mottok Jacob-prisen i 1964.

Utstillinger

Kollektivutstillinger (i utvalg)

  • «Kjellaug Hølaas og hennes elever», Kristiansand, 1982
  • «13 tekstilkunstnere», Stavanger Kunstforening, 1966
  • «Norwegische Gebrauchskunst», Kiel, Tyskland, 1966

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Yvenes, Marianne og Steen Ory Bendtzen (2008). Et PLUS i norsk designhistorie: brukskunstorganisasjonen PLUS 1958-1978, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design/Fredrikstad Museum
  • Jakobsen, Else Marie (1982). Kjellaug Hølaas og hennes elever, Varodd Industrier

Faktaboks

Kjellaug Hølaas

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg