Kjell Ola Dahl

Faktaboks

Kjell Ola Dahl
Født
1958
Av .

Artikkelstart

Kjell Ola Dahl er en norsk forfatter. Han har markert seg som en av de fremste i samtidens norske krimlitteratur med psykologisk teft, velformet intrige og et nyansert språk.

Han debuterte med Dødens investeringer i 1993, og har siden utgitt en rekke kriminalromaner om politietterforskerne Gunnarstanda og Frølich. Noen av kriminalforfatterens beste egenskaper er tatt med i Lindeman & Sachs (2006), Lindemans tivoli (2008) og Lindemans siste reise (2013) som gir en spennende og medrivende skildring av norsk næringsliv i vår nære fortid. En annerledes kriminalroman enn serien med faste etterforskere er Kureren (2015) som tar utgangspunkt i hendelser i 1942 med en kvinnelig jødisk kurer og en norsk motstandshelt, og føres videre via dramatiske hendelser i 1967. I Søsteren (2018) møter vi igjen Frank Frølich som nå er privatetterforsker og får i oppdrag å finne søsteren til en irakisk jente. Han møter også sin gamle kollega, Gunnarstranda, og etterforskningen dreier seg også om brannkatastrofen på en ferje.

I Assistenten (2020) viser Dahl igjen at han kan skrive gode kriminalromaner uten å ty til sine seriefigurer. Her er handlingen lagt til forbudstiden på 1920-tallet, vekslende med hendelser i 1938. Romanen er både morsom og spennende, med en rekke fine scener, og med en intrige som går i mange retninger og blir snudd helt på hodet.

I den dokumentariske boken Dødens seilas. Scandinavian Star og gåtene (2012) undersøker Dahl alt tilgjengelig materiale omkring den tragiske Scandinavian Star-ulykken i 1990. Mange spørsmål står ennå ubesvart, og Dahl gjør rede for det meste som en ny etterforskning eventuelt må gjøre rede for. Gråtass, traktoren som bygde landet (2014) er også en sakprosabok, mens Fortellingen om Bill Gates (2009) er en barnebok.

I 2002 gav han ut novellesamlingen Gjensynsgleder.

Utmerkelser

Utgivelser

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg