Kjeldebu

Kjeldebu
/DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Kjeldebu er en selvbetjent DNT-hytte på østsiden av SysenvatnHardangervidda, oppført i 1977. Hytta drives av DNT Oslo og Omegn (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Eidfjord, Vestland fylke; 1060 meter over havet.

Kjeldebu er et stort selvbetjeningsanlegg med fire bygninger rundt et tun. Turisthytta ligger lett tilgjengelig, nord for riksvei 7. Det er merkede ruter til hytta både fra Tråastølen og fra Krossdalen.

Navnet

Navnet er hentet fra beliggenheten. Hytta ligger vest i Kjeldedalen like ved elva Kjeldo.

Historikk

På 1970-tallet ble Sysenvatn i Eidfjord kommune demmet opp for å bli hovedmagasin for Sy-Sima kraftverk. Dermed måtte den tradisjonsrike turisthytta Instestølen rives. Som erstatning ble den store selvbetjeningshytta Kjeldebu bygget litt lenger øst. Den nye hytta ble raskt svært populær.

Særlig vinterstid er den et viktig overnattingsted for dem som vil gå over Hardangervidda langs kvistede løyper. Om sommeren går det merkede fotturruter fra Kjeldebu til blant annet Krækkja, Finse, Rembesdalsseter, Maurset og Fossli. Det er også en rute til Halne Fjellstugu. Kjeldebu er også et godt utgangspunkt for dem som vil besøke Hardangerjøkulen. Hytta har over 50 sengeplasser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1998). Hyttene på Hardangervidda og Skarvheimen. Boksenteret forlag.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg