Kjartan Ólafsson

Faktaboks

Kjartan Ólafsson
Født
1958, Reykjavik
Kjartan Ólafsson.
.

Kjartan Ólafsson er en islandsk komponist, særlig kjent for sitt arbeid med CALMUS (Calculated Music) og CALMUS AUTOMATA.

CALMUS er et dataprogram Ólafsson utviklet i perioden 1988-2010, og fungerer som et redskap for algoritmisk komposisjon av moderne musikk for tradisjonelle instrumenter. CALMUS AUTOMATA er et program han utviklet i 2012, som en videreføring av CALMUS. CALMUS AUTOMATA opererer i sanntid, og er i stand til å gjøre algoritmiske bearbeidelser av signaler fra både kroppsbevegelser og improvisasjon gjennom midi og iPad. Begge dataprogrammene muliggjør bruk av flere forskjellige algoritmiske prosedyrer.

Det mest kjente stykket hans, komponert med CALMUS, er bratsjkonserten (1995-2000). Dette verket vant han den islandske musikkprisen med i 2002. Han har ellers en lang verkliste bestående av elektroniske og elektroakustiske verk, multimediale verk, samt akustiske orkesterverk, kammermusikk, soloverk og kormusikk.

Ólafsson studerte komposisjon på konservatoriet i Reykjavik fra 1980 til 1984, med Atli Heimir Sveinsson og Thorkell Sigurbjörnsson. Fra 1984 til 1986 fortsatte han med studier i elektronisk musikk, under Ton Bryunel på Institutt for sonologi i Utrecht. I perioden 1986-88 var han på Sibeliusakademiet i Helsinki, hvor han studerte med Einojuhani Rautavaara og Paavo Heininen.

Ólafsson har siden 2005 vært professor i komposisjon ved kunstakademiet på Island. Han er president for den islandske komponistforening, samt leder for samtidsmusikkfestivalen Dark Music Days.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg