Kivikgraven
Inngangen til Kivikgraven. Gravkammeret ble restaurert etter utgravningene i 1931.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Kivikgraven
Inne i gravkammeret er det flere steiner med helleristninger på.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Kivikgraven er en bronsealder-grav i Kivik i det østlige Skåne, Sverige. Graven kom for dagen da man åpnet gravrøysa Bredarör i 1748. Bredarör er Skandinavias største gravminne fra bronsealderen og en av Nordens største gravrøyser overhodet, med en antatt opprinnelig diameter cirka 75 meter.

Faktaboks

Også kjent som

Kungagraven på Kivik, Bredarör på Kivik

Selve graven bestod av en kiste med dekkheller og ti tilhogde sideheller, på innsiden dekorert med innhogde figurer, som økser, skip, vogner og solhjul, samt en scene som tolkes som en begravelsesseremoni med prosesjoner og blåsing i lurer. Kisten inneholdt noen bronsegjenstander som ble kastet bort, senere ble graven delvis ødelagt og flere av steinene forsvant.

Arkeologen Gustaf Hallström gjorde en etterundersøkelse i 1931, og fant flere fragmenterte gjenstander av bronse, samt menneskebein fra fem forskjellige individer; disse er senere datert til ulike tidspunkter mellom 1400 fvt. og 800 fvt. Etter utgravningen i 1931 ble kisten og det meste av røysa restaurert.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Goldhahn, J.: Bredarör på Kivik – en arkeologisk odyssé, Kalmar, 2013.
  • Kristiansen, K.: Seafaring voyages and rock art ships, The Dover Bronze Age boat in context, s. 111-121, Oxford.
  • Randsborg, K.: Kivik – archaeology and iconography, Acta Archaeologica 64, s. 1-147, 1993.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg