Zigguraten i Kish
Kish– Tell al Uhaymir, Irak
Zigguraten i Kish
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Kish var en sumerisk og akkadisk by 15 km øst for Babylon. Ifølge sumerisk tradisjon var Kish den første byen som ble bygget etter den store oversvømmelsen, beskrevet i myten om Ziusudra. Den eldste bebyggelsen stammer fra første del av 4. årtusen fvt. Kish var lenge en av de viktigste byer i det sørlige Mesopotamia og kontrollerte i perioder blant annet byen Lagash. Byguden i Kish het Zababa.

Faktaboks

Også kjent som

Kisj

Utgravninger

Byen har vært gjenstand for store utgravninger, først av franske arkeologer 1911–1912, senere av en britisk-amerikansk ekspedisjon 1922–1933. De dypeste lagene er overleiret av et oversvømmelseslag lik det som er funnet i Ur. De rikeste funnene stammer fra tidlig-dynastisk tid (første halvdel av 3. årtusen fvt.) og senere. Fra denne tiden stammer de rike fyrstegravene, med funn av vognrester som er eldre enn de tilsvarende og bedre bevarte i Ur, og videre et stort palass fra samme periode.

Allerede i de tidligste kilder kan det konstateres et sterkt akkadisk innslag i Kish. Kong Sargon 1 (regjerte cirka. 2334–2279 fvt.) skal ha vært fra denne byen. I slutten av 3. årtusen mistet Kish sin betydning, men fikk en ny blomstring under Det nybabylonske rike (620–539 fvt.), og eksisterte ennå i tidlig sasanidisk tid (200–300-tallet evt.).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg