Kish – sumerisk by

Kish– Tell al Uhaymir, Irak
Zigguraten i Kish
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Artikkelstart

Kish var en sumerisk og akkadisk by 15 km øst for Babylon. Ifølge sumerisk tradisjon var Kish den første byen som ble bygget etter den store oversvømmelsen, beskrevet i myten om Ziusudra. Den eldste bebyggelsen stammer fra første del av 4. årtusen fvt. Kish var lenge en av de viktigste byer i det sørlige Mesopotamia og kontrollerte i perioder blant annet byen Lagash. Byguden i Kish het Zababa.

Faktaboks

Også kjent som

Kisj

Utgravninger

Byen har vært gjenstand for store utgravninger, først av franske arkeologer 1911–1912, senere av en britisk-amerikansk ekspedisjon 1922–1933. De dypeste lagene er overleiret av et oversvømmelseslag lik det som er funnet i Ur. De rikeste funnene stammer fra tidlig-dynastisk tid (første halvdel av 3. årtusen fvt.) og senere. Fra denne tiden stammer de rike fyrstegravene, med funn av vognrester som er eldre enn de tilsvarende og bedre bevarte i Ur, og videre et stort palass fra samme periode.

Allerede i de tidligste kilder kan det konstateres et sterkt akkadisk innslag i Kish. Kong Sargon 1 (regjerte cirka. 2334–2279 fvt.) skal ha vært fra denne byen. I slutten av 3. årtusen mistet Kish sin betydning, men fikk en ny blomstring under Det nybabylonske rike (620–539 fvt.), og eksisterte ennå i tidlig sasanidisk tid (200–300-tallet evt.).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg