Kish

Artikkelstart

Kish er en iransk øy som ligger omtrent 19 kilometer fra landets kyst i Persiabukta, og har rundt 40 000 innbyggere (Iran Census, 2016). Øya er en økonomisk frisone med fri innreise, og er utbygd til et turiststed med om lag en million besøkende årlig.

Kish har flere luksushoteller, kjøpesentre og turistattraksjoner, og er betjent av Kish internasjonale lufthavn. En frihandelsorganisasjon har siden 1992 administrert utbyggingen på øya og arbeider for å tiltrekke investeringer. Kish besøkes hovedsakelig av iranere, men tiltrekker seg også en betydelig andel regionale og internasjonale turister.

Landskapet på Kish er flatt, og klimaet er stort sett varmt med en årlig gjennomsnittstemperatur på 26 °C.

Historie

Kish skal i oldtiden ha vært et knutepunkt mellom ulike sivilisasjoner og bosetninger i regionen. Blant annet blir øya nevnt av Nearkhos i 325 fvt. som ledet flåten til Alexander den store på ekspedisjon i Persiabukta.

I middelalderen var øya hovedsete til flere herskere som fikk betydelig regional makt. Kish ble etter hvert et av de største handelssentrene i området, spesielt kjent for en lukrativ perleindustri. Fra 1400-tallet mistet Kish gradvis sin innflytelse i regionen på grunn av synkende handel. På 1970-tallet, under Muhammad Reza Pahlavi, startet utbyggingen av øya til en internasjonal turistdestinasjon, og den ble tidvis brukt som sjahens feriested.

Kish var den sist sette lokalisasjonen til Robert Levinson, en amerikansk tjenestemann med tilknytning til CIA, som forsvant i 2007. Hendelsen utviklet seg til en toppolitisk ordkrig mellom USA og Iran, noe som førte til at øya fikk internasjonal oppmerksomhet i massemedier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg