Faktaboks

Kirsten Brunvoll

Kirsten Olava Sørsdal

Født
24. desember 1895
Død
5. april 1976

Kirsten Brunvoll var en norsk dramatiker, forfatter og politiker. Under andre verdenskrig drev hun illegal virksomhet før hun ble fengslet. Etter å ha vært i flere fengsler og leirer ble hun til slutt sendt til Auschwitz. Etter krigen var hun aktiv i Arbeiderpartiet og fortsatte som dramatiker og forfatter.

Dramatiker

Brunvoll debuterte med skuespillet Forviklinger: lystspill i to akter i 1932. Etter dette skrev hun blant annet en rekke skuespill for arbeiderteaterbevegelsen og framlagene. Et gjennomgangstema i skuespillene var alkoholmisbruk og dettes innvirkning på arbeiderfamilier.

Under andre verdenskrig

Veien til Auschwitz
I 1947 ga Brunvoll ut Veien til Auschwitz om sine opplevelser under krigen.

I krigens første fase var Brunvoll aktiv i spredningen av den illegale avisen Norge. Det var også hennes mann, Jonas Brunvoll, og sønnene Jonas og Gunnar. I oktober 1941 gjennomførte Gestapo razzia hjemme hos familien, som del av opprullingen av nettverket rundt avisen Norge. Gunnar klarte å flykte. De andre tre ble etter hvert sendt til flyktningleire i Tyskland.

Kirsten Brunvoll satt på Grini til februar 1943, da hun ble sendt til Tyskland, først til kvinnefengsel i Hamburg, så til Alexanderplatz i Berlin, deretter Ravensbrück, så Majdanek (Lublin) i Polen og deretter til Auschwitz. Hun var med på evakueringen fra Auschwitz under den sovjetiske fremmarsjen og kom tilbake til Ravensbrück, hvorfra hun til slutt ble evakuert med Bernadottes hvite busser. Hele familien overlevde krigen.

Etter krigen

I 1947, i Warszawa, var Brunvoll og Kai Feinberg de første vitnene som ble utspurt under rettssaken mot Rudolf Höss, den tidligere kommandanten for Auschwitz. Samme år ga Brunvoll ut Veien til Auschwitz, om sine opplevelser under krigen.

I årene etter krigen var Brunvoll aktiv i Arbeiderpartiet, spesielt i saker som angikk kvinnerepresentasjon og avholdssak. På landsmøtet i 1949 argumenterte hun for at kvinnesekretariatet skulle ha to representanter i sentralstyret, heller enn bare den ene som flertallet ønsket. Her argumenterte hun mot blant andre Einar Gerhardsen og Martin Tranmæl. Dermed er det vel neppe overraskende at forslaget ble nedstemt.

Bibliografi

  • Forviklinger: lystspill i to akter. Oslo: Aschehoug, 1932
  • Tre ulykkelige: skuespill i 2 akter. Oslo: Tiden, 1934
  • Kamerater: seks sketcher for framlagene og andre barnelag. Oslo: Tiden, 1935
  • Sjømenn går ombord: lystspill i 6 avdelinger. Oslo: Aschehoug, 1938
  • Har de sett min sønn: skuespill i 3 akter. Oslo: tiden, 1938
  • Enebarn: skuespill i 2 akter. Oslo: Aschehoug, 1939
  • Veien til Auschwitz. Oslo: Aschehoug, 1947
  • Det spøker: lystspill i 1 akt. Oslo: Aschehoug, 1948
  • På venteværelset: komedie i 2 akter. Oslo: Aschehoug, 1948

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Usignert artikkel, «Norske vitner i Auschwitz-prosessen», Arbeiderbladet, 1. april 1947
  • Det norske arbeiderparti, Landsmøtet 1949: Protokoll. Oslo: Arbeidernes aktietrykkeri, 1959

Faktaboks

Kirsten Brunvoll
Historisk befolkningsregister-ID
pc00000002416723

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg