Veien til Auschwitz av Aschehoug. Falt i det fri (Public domain)

Kirsten Brunvoll var en norsk dramatiker, forfatter og politiker. Under andre verdenskrig drev hun illegal virksomhet før hun ble fengslet. Etter å ha vært i flere fengsle og leire ble hun til slutt sendt til Auschwitz. Etter krigen var hun aktiv i Arbeiderpartiet og fortsatte som dramatiker og forfatter.

Etter debuten med Forviklinger i 1932, skrev Brunvoll blant annet en rekke skuespill for arbeiderteaterbevegelsen og Framlagene. Et gjennomgangstema i skuespillene var alkoholmisbruk og dettes innvirkning på arbeiderfamilier.

I krigens første fase var Brunvoll aktiv i spredningen av den illegale avisen Norge. Det var også hennes mann, Jonas Brunvoll, og sønnene Jonas og Gunnar. I oktober 1941 gjennomførte Gestapo razzia hjemme hos familien, som del av opprullingen av nettverket rundt avisen Norge. Gunnar klarte å flykte. De andre tre ble etter hvert sendt til flyktningleire i Tyskland. Kirsten Brunvoll satt på Grini til februar 1943, da hun ble sendt til Tyskland, først til kvinnefengsel i Hamburg, så til Alexanderplatz i Berlin, deretter Ravensbrück, så Majdanek (Lublin) i Polen og deretter Auschwitz. Hun var med på evakueringen fra Auschwitz under den sovjetiske fremmarsjen og kom tilbake til Ravensbrück, hvorfra hun til slutt ble evakuert med Bernadottes hvite busser. Hele familien overlevde krigen.

I 1947, i Warszawa, var Brunvoll og Kai Feinberg de første vitnene som ble utspurt under rettssaken mot Rudolf Höss, den tidligere kommandanten for Auschwitz. Samme år ga Brunvoll ut Veien til Auschwitz, om sine opplevelser under krigen.

I årene etter krigen var Brunvoll aktiv i Arbeiderpartiet, spesielt i saker som angikk kvinnerepresentasjon og avholdssak. På landsmøtet i 1949 argumenterte hun for at kvinnesekretariatet skulle ha to representanter i sentralstyret, heller enn den ene som flertallet ønsket. Her argumenterte hun mot blant annet Einar Gerhardsen og Martin Tranmæl. Dermed er det vel neppe overraskende at forslaget ble nedstemt. 

 • Forviklinger: lystspill i to akter. Oslo: Aschehoug, 1932
 • Tre ulykkelige: skuespill i 2 akter. Oslo: Tiden, 1934
 • Kamerater: seks sketcher for framlagene og andre barnelag. Oslo: Tiden, 1935
 • Sjømenn går ombord: lystspill i 6 avdelinger. Oslo: Aschehoug, 1938
 • Har de sett min sønn: skuespill i 3 akter. Oslo: tiden, 1938
 • Enebarn: skuespill i 2 akter. Oslo: Aschehoug, 1939
 • Veien til Auschwitz. Oslo: Aschehoug, 1947
 • Det spøker: lystspill i 1 akt. Oslo: Aschehoug, 1948
 • På venteværelset: komedie i 2 akter. Oslo: Aschehoug, 1948
 • Usignert artikkel, ”Norske vitner i Auschwitz-prosessen”, Arbeiderbladet, 1. April 1947
 • Det norske arbeiderparti, Landsmøtet 1949: Protokoll. Oslo: Arbeidernes aktietrykkeri, 1959

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.