Kirklandet

Artikkelstart

Kirklandet, bydel og øy i Kristiansund. Bydelen Kirklandet utgjør den del av øya som ligger vest for Vågen; 8388 innbyggere (2015). Øst for Vågen ligger bydelen Gomalandet. Ned mot havnen og Vågen i bydelen Kirklandet ligger bysenteret med forretninger, kontorer og havn. Omkring ligger boligstrøk.

Faktaboks

Også kjent som

Kirkelandet

Øya Kirklandet, det vil si bydelene Kirklandet og Gomalandet, er 5,9 km2 og har 10 952 innbyggere (2015). Øyas eldste kirke var en rødmalt korskirke av tømmer. Den ble innviet i 1709, men brant ned 15 år senere etter et lynnedslag. Allerede i 1726 stod en ny kirke klar til bruk. Ettersom byen vokste, ble det vedtatt å bygge to nye kirker i byen, en på Kirklandet og en på Nordlandet. Kirken på Kirklandet, en stor trekirke, stod ferdig i 1878. Den gamle, som lå ved torget, ble solgt for nedrivning i 1884.

Under den tyske bombingen av Kristiansund i slutten av april 1940, da store deler av bebyggelsen på Kirklandet ble lagt i ruiner, ble også kirken truffet (mandag 29. april), og i løpet av en halvtimes tid var den brent ned. På tomten der denne kirken stod, er det nå en parkeringsplass, kalt Kirketomta.

I 1964 ble den nye Kirklandet kirke, «Atlanterhavskatedralen», innviet. Dette er et stort, modernistisk kirkebygg i hvitmalt, armert betong med utoverskrånende vegger (ark. Odd Kjell Østbye). Østbye kalte vinnerprosjektet sitt «Bergkrystall i roser», og ideen var at kirken skulle skinne som en lysende krystall blant rosene i vestskråningen. Sørveggen (orgelveggen) er 20 m høy, mens korveggen (altertavlen) er hele 30 m høy. Veggen bak alteret er inndelt i felt med farget glass, som forandrer seg med sollyset, utført av Gunnar S. Gundersen. Kirkens innredning er enkel, alteret er et enkelt steinbord med et kors.

Kart

Kirklandet
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg