Kirkelig Kulturverksted A/S

Kari Bremnes i 2008.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Kirkelig Kulturverksted A/S er et norsk foretak som driver en variert produksjon av gjenstander tilknyttet kirken, for eksempel messehagler og stolaer, og arbeider med kunstnerisk utsmykning av kirkerom. Men det er først og fremst kjent som et plateselskap, med album kjennetegnet av meget høy lydkvalitet.

Foretaket ble startet i 1974 av Erik Hillestad, som har vært daglig leder fra begynnelsen av. Siden 1987 har det vært et heleid datterselskap under H. Aschehoug & Co. (W. Nygaard) AS.

Artister og gjendiktning

Som plateselskap har Kirkelig Kulturverksted lagt seg på en kvalitetsbevisst linje innen folkemusikk, viser og de nærmest beslektede delene av rocken. Selskapet har gitt ut plater med en rekke fremtredende norske artister, blant annet Arild Andersen, Ketil Bjørnstad, Sondre Bratland, Kari Bremnes, Erik Bye, Sigvart Dagsland, Bjørn Eidsvåg, Karoline Krüger, Geirr Lystrup, Ole Paus og Knut Reiersrud.

Platene Hadde månen en søster: Cohen på norsk (1993), Hank Williams på norsk: Aleine om høsten (1995), Fredløs: Dylan på norsk (1997) og Falne engler: Kris Kristofferson på norsk (1999) ble også store suksesser.

Kulturkirke og strømming

I 2000 flyttet Kirkelig Kulturverksted inn i Kulturkirken Jakob, tidligere Jakob kirke på Ankertorget i Oslo, for å drive den som et kulturhus med diverse aktiviteter.

I 2010-årene har selskapet strevd med inntjening som følge av tapte inntekter av fysisk platesalg, og i 2012 trakk det alt repertoar som er nyere enn tre år fra strømmetjenestene. I 2016 gjorde selskapet all musikk tilgjengelig igjen for strømming, bortsett fra «i tilfeller hvor artistene ønsker noe annet».

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg