Kirk Franklin

Faktaboks

Kirk Franklin
Født
26. januar 1970, Fort Worth, Texas, USA
Kirk Franklin i 1998.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Kirk Franklin er en amerikansk gospelmusiker, komponist og produsent. Franklin er en banebrytende og verdenskjent musiker som blander gospel, hiphop, funk, r&b, fusion, soul og pop sammen. Han har vært med (i likhet med Andraé Crouch) på å ta den tradisjonelle gospelmusikken inn i populærmusikken og dens utvikling.

Allerede fra Franklins første album fra 1993, Kirk Franklin and The Family, blandet han gospel med 1990-tallets r&b og soul. Gjennom Franklins arbeid med å flette inn flere sjangere fikk musikken et mer moderne preg. Franklin lykkes med nettopp dette også på senere album som The Nu Nation Project (1998) med gospel, funk, hip-hop og gospelballader.

Franklin har gitt ut tolv album. Han har vært med å skrive musikken og tekstene i tillegg til å være produsent. Franklins varemerke på albumene er ikke alltid vokalen, men en type «rap-talk» ved siden av vanlig rapping. Koristene synger mens Franklin rapper. Tekstene er ankret i et kristent budskap.

Kirk Franklin har vært i Norge ved flere anledninger, blant dem: Sentrum Scene i Oslo september 2009, Get Focused i Tønsberg november 2012 og Skjærgårdsgospel i Kragerø juli 2015.

Kirk Franklin har vunnet ni Grammypriser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg