Kirill Serebrennikov

Faktaboks

Kirill Serebrennikov
Født
7. september 1969, Rostov ved Don

Artikkelstart

Kirill Serebrennikov er en av Russlands ledende teater, film- og operaregissører og har siden 2012 vært kunstnerisk leder for Gogol-senteret (tidligere Moskvas dramateater) i Moskva. Han har markert seg som en innovativ, kompromissløs kunstner i en tid der vilkårene for fri kunst blir stadig vanskeligere.

Serebrennikov har studert fysikk, men er uten formell utdannelse som regissør. Han har satt opp teaterstykker og operaer ved ledende scener i Russland, som Mariinskijteateret i St. Petersburg og Bolsjojteateret i Moskva, og har også satt opp operaer ved Komische Oper i Berlin og ved Oper Stuttgart. Siden 2008 har han vært professor ved teaterskolen i Moskva.

I august 2017 ble Kirill Serebrennikov arrestert, mistenkt for angivelige pengeunndragelser i forbindelse med statlig finansiering av teaterprosjekter. Det er blitt hevdet at anklagen er fabrikkert, og Serebrennikov har fått massiv støtte fra representanter for store deler av kulturfeltet. Også tidligere har Serebrennikov hatt problemer med myndighetene, først i forbindelse med en planlagt film om Pjotr Tsjajkovskij i 2014, der Serebrennikov endte opp med å betale tilbake statsstøtten til filmen, ettersom han ikke ville etterkomme kulturdepartementets krav om å fjerne henvisninger til komponistens homoseksualitet. I 2017 ble premieren på en planlagt ballett om Rudolf Nurejev utsatt flere måneder, trolig også på grunn av tematiseringen av homoseksualitet. Siden 2013 har Russland hatt en lov som forbyr positiv omtale av homoseksualitet overfor mindreårige.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg