Kirill Petrenko, russisk-østerriksk dirigent, en av de ledende i sin generasjon, fra 2013 generalmusikkdirektør for Bayerische Staatsoper i München.

Petrenko er født og oppvokst i Omsk i Sibir, med en far som var fiolinist og en mor som var musikkviter. Fra 11-års alder opptrådte han offentlig som pianist. Familien utvandret til Østerrike i 1990, og Petrenko studerte musikk ved Vorarlberger Landeskonservatorium i Feldkirch og deretter ved Universität für Musik und darstellende Kunst i Wien. Han har vært dirigentelev av blant andre Myung-Whun Chung og Edward Downes.  

Petrenko begynte sin karriere som repetitør i Bregenz, og løste her i 1995 sin første oppgave som dirigent, Let’s Make an Opera av Benjamin Britten. Fra 1997 var han i to år kapellmester ved Volksoper Wien. I 1999 flyttet han til Tyskland og ble generalmusikkdirektør ved Südthüringisches Staatstheater i Meiningen; her fikk han oppmerksomhet med en oppførelse av Wagners Der Ring des Nibelungen i 2001.

Petrenko var generalmusikkdirektør ved Komische Oper i Berlin 2002-07. I 2003 gjestet han for første gang Bayerische Staatsoper i München og Metropolitan Opera i New York. I 2013 overtok han stillingen som generalmusikkdirektør i München etter Kent Nagano, og samme år debuterte han ved Festspillene i Bayreuth som dirigent for den omstridte nye oppsetningen av Der Ring des Nibelungen ved regissøren Frank Castorf.

Fra 2006 har Petrenko gjestet Berlinfilharmonien flere ganger. Her er han utpekt som ny sjefdirigent etter Simon Rattle med mulig tiltredelse i 2018.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.