Kirill Petrenko

Faktaboks

Kirill Petrenko
Født
11. februar 1972, Omsk, Russland (daværende Sovjetunionen)

Artikkelstart

Kirill Petrenko, russisk-østerriksk dirigent, en av de ledende i sin generasjon. Petrenko er fra 2013 generalmusikkdirektør for Bayerische Staatsoper i München og fra høsten 2019 sjefdirigent for Berlinfilharmonien.

Bakgrunn og utdannelse

Petrenko er født og oppvokst i Omsk i Sibir, med en far som var fiolinist og en mor som var musikkviter. Fra 11-års alder opptrådte han offentlig som pianist.

Familien utvandret til Østerrike i 1990, og Petrenko studerte musikk ved Vorarlberger Landeskonservatorium i Feldkirch og deretter ved Universität für Musik und darstellende Kunst i Wien. Han har vært dirigentelev av blant andre Myung-Whun Chung og Edward Downes.

Karriere

Petrenko begynte sin karriere som repetitør i Bregenz, og løste her i 1995 sin første oppgave som dirigent, Let’s Make an Opera av Benjamin Britten. Fra 1997 var han i to år kapellmester ved Volksoper Wien.

I 1999 flyttet han til Tyskland og ble generalmusikkdirektør ved Südthüringisches Staatstheater i Meiningen; her fikk han oppmerksomhet med en oppførelse av Wagners Der Ring des Nibelungen i 2001.

Petrenko var generalmusikkdirektør ved Komische Oper i Berlin 2002-2007. I 2003 gjestet han for første gang Bayerische Staatsoper i München og Metropolitan Opera i New York.

I 2013 overtok han stillingen som generalmusikkdirektør i München etter Kent Nagano, og samme år debuterte han ved Festspillene i Bayreuth som dirigent for en omstridt ny oppsetning av Der Ring des Nibelungen ved regissøren Frank Castorf.

Fra 2006 har Petrenko gjestet Berlinfilharmonien flere ganger. Her er han utpekt som ny sjefdirigent etter Simon Rattle med tiltredelse i 2019.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg