Kirchhoffs strålingslov

Artikkelstart

Kirchhoffs strålingslov sier at stoffenes emissivitet (utstrålingsevne) og absorpsjonsevne for elektromagnetisk stråling er proporsjonale. Dette betyr at et legeme som har god evne til å sende ut stråling, også har god evne til å absorbere stråling.

Svarte legemer

Ifølge Kirchhoffs strålingslov vil et legeme med maksimal evne til å sende ut stråling, absorbere all stråling som treffer det. En modell for et slikt ‘legeme’ er et hull i et tomt kuleskall. Tenkt deg at kuleskallet treffes av solskinn. All strålingen som treffer åpningen passerer inn gjennom den. Åpningen ser svart ut og kalles derfor et svart legeme.

Kirchhoffs lov sier at en slik åpning også har maksimal evne til å sende ut stråling. Årsaken til at den ser svart ut, er at solstrålingen som treffer kuleskallet har en overflatetemperatur på over seks tusen grader, mens hulrommet i skallet for eksempel har romtemperatur. Hulrommet sender ut stråling med mye lavere intensitet enn sola og lengre bølgelengder. Denne strålingen ser vi ikke.

Svarte legemer og termisk stråling

Men det svarte legemet sender likevel ut elektromagnetisk stråling med større intensitet over hele det elektromagnetiske spekteret enn et legeme med samme temperatur som ikke har maksimal emissivitet. Strålingen sendt ut fra den svarte overflaten kalles svartlegemestråling. Denne strålingen har en intensitetsfordeling gitt ved Plancks strålingslov.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg