Kip S. Thorne

Kip S. Thorne er en fysiker fra USA, og en av verdens ledende eksperter på astrofysiske konsekvenser av den generelle relativitetsteorien. Han ble tildelt Nobelprisen i fysikk i 2017 sammen med Rainer Weiss og Barry Barish.

Thorne fikk sin PhD-grad fra Princeton University i 1965, og har siden 1967 holdt til ved sin alma mater, California Institute of Technology (Caltech). Han har utført et omfattende teoretisk forskningsarbeid innen området gravitasjon og astrofysikk, og blant annet brukt den generelle relativitetsteorien til å beskrive utviklingen av sorte hull.

Sammen med doktorgradsstudenter har han også beskrevet egenskapene til såkalte markhull som i prinsippet kan brukes til tidsreise. Videre har Thorne og hans studenter analysert hvordan kolliderende nøytronstjerner og sorte hull sender ut gravitasjonsbølger, og bidratt til det teoretiske grunnlaget for gravitasjonsbølgedetektoren LIGO.

Kip Thorne har skrevet flere bøker. Han er medforfatter av Gravitation Theory and Gravitational Collapse (1965), Gravitation (1973) og Black Holes: The Membrane Paradigm (1986) og Modern Classical Physics (2017), og eneforfatter av Black Holes and Time Warps (1974).

Spillefilmen Interstellar (2014) av Christopher Nolan baserte seg i stor grad på Kip Thornes forskning, og han bidro også som konsulent for filmen og skrev boken The Science of Interstellar (2014).

Thorne har fått flere ærespriser, blant annet UNESCO Niels Bohr Gold Medal for 2010, han delte Kavliprisen i astrofysikk for 2016 og Nobelprisen i fysikk for 2017.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.