Faktaboks

Kip S. Thorne
født:
1. juni 1940, Utah, USA
Professor Kip Thorne fra California Institute of Technology i USA vant Nobelprisen i fysikk i 2017 for sin forskning på gravitasjonsbølger.
Kip S. Thorne med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (til høyre) og statsminister Erna Solberg (bak) under utdeling av Kavliprisen i Oslo i 2016.
Av /Kavliprisen.
Lisens: CC BY NC 2.0

Kip S. Thorne er en fysiker fra USA, og en av verdens ledende eksperter på astrofysiske konsekvenser av den generelle relativitetsteorien. Han ble tildelt Nobelprisen i fysikk i 2017 sammen med Rainer Weiss og Barry Barish.

Thorne fikk sin PhD-grad fra Princeton University i 1965, og har siden 1967 holdt til ved sin alma mater, California Institute of Technology (Caltech). Han har utført et omfattende teoretisk forskningsarbeid innen området gravitasjon og astrofysikk, og blant annet brukt den generelle relativitetsteorien til å beskrive utviklingen av sorte hull.

Sammen med doktorgradsstudenter har han også beskrevet egenskapene til såkalte markhull som i prinsippet kan brukes til tidsreise. Videre har Thorne og hans studenter analysert hvordan kolliderende nøytronstjerner og sorte hull sender ut gravitasjonsbølger, og bidratt til det teoretiske grunnlaget for gravitasjonsbølgedetektoren LIGO.

Kip Thorne har skrevet flere bøker. Han er medforfatter av Gravitation Theory and Gravitational Collapse (1965), Gravitation (1973) og Black Holes: The Membrane Paradigm (1986) og Modern Classical Physics (2017), og eneforfatter av Black Holes and Time Warps (1974).

Spillefilmen Interstellar (2014) av Christopher Nolan baserte seg i stor grad på Kip Thornes forskning, og han bidro også som konsulent for filmen og skrev boken The Science of Interstellar (2014).

Thorne har fått flere ærespriser, blant annet UNESCO Niels Bohr Gold Medal for 2010, han delte Kavliprisen i astrofysikk for 2016 og Nobelprisen i fysikk for 2017.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg