Kinkeliane

Kinkeli-switch er et multifunksjonelt møbel som kan settes sammen på flere måter.
Kinkeli-hus fungerer som romdeler og kan også brukes som lesekrok.

Artikkelstart

Kinkeliane er en norsk møbelprodusent. Firmaet produserer møbler og interiører til barnehager og institusjoner.

Etablering

Kinkeliane ble etablert i 2011 av Grethe Sivertsen (født 1969). Sivertsen er utdannet førskolelærer og har utdannelse fra tekstile fag fra Høgskolen i Oslo.

Kinkelianes mål var å lage moderne møbler for barn og barnehager. Grunntanken er at møblene skulle være funksjonelle, by på fleksible løsninger og ha et estetisk tiltalende uttrykk, samtidig som man benytter naturlige materialer. Sivertsen analyserte barnehagenes miljø. Med bakgrunn i undersøkelsene utviklet hun og interiørdesigneren Karl Marius Sveen en rekke modeller. Etter et og et halvt år var den første møbelkolleksjonen ferdig.

Møbeltyper

Kinkeli-stol 1 og Kinkeli-bord 2 er med laminerte overflater og bordbeinet er utstyrt med integrert tommestokk.

Flere av Kinkelianes møbler er flerfunksjonelle, som Kinkeli-hus som er både romdeler og sittegruppe. Gavlene på huset er utstyrt med kikkhull som også fungerer som håndgrep når huset skal flyttes. Kinkeli-hus er med integrert tommestokk for å stimulere barnas nysgjerrighet for tall og mål. Sittemøbelet Kinkeli-switch er med vegger på to sider og åpninger på de andre sidene. Ved å snu møbelet opp ned, blir det et rom med åpninger i toppen. Det kan settes sammen i grupper på to eller tre.

Andre produkter er statiske i utformingen, deriblant Kinkeli-garderobe 1 og Kinkeli-garderobe 2. Førstnevnte er med åpent rom for å henge opp tøy, mens basen er med liten skuff for klesskift.

Grafisk uttrykk

Kinkelianes produkter har et tydelig grafisk formspråk. Møblene er konstruert av kryssfiner, ofte med laminat i kraftige farger. Gjennomgående palett er mørkeblå, turkis, sitrongul og rød oransje. Ensfargede tekstiler fra Gudbrandsdalens Uldvarefabrik forsterker møblenes grafiske uttrykk.

Kinkeliane har ikke egen fabrikk, men produksjonen foregår ulike steder rundt omkring i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Waterhouse, Ann-Hege Lorvik (2017). Med kunst i barnehagen, Fagbokforlaget

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg