Kim Fupz Aakeson

Faktaboks

Kim Fupz Aakeson

Kim Fobian Aakeson

Født
12. september 1958, København
Av /Gyldendal.

Artikkelstart

Kim Fupz Aakeson er en dansk forfatter, særlig av barne- og ungdomsbøker. Han behandler ofte alvorlige spørsmål i en form som kan virke uvøren, rølpete og respektløs. Aha-opplevelsene for leseren kan likevel komme raskt når man aksepterer de originale premissene.

Han debuterte i flere faser med tegneserien Gå løs på livet (1982), barneboka Hvem vover at vække guderne? (1984) og romanen for voksne Min Laslo (1993). Han har siden skrevet over 100 bøker, og også skrevet flere filmmanus, blant annet til suksessen Den eneste ene (1999). I 1990 mottok han det danske kulturdepartementets barnebokpris for to av sine bøker, og han har siden mottatt de fleste danske litteraturpriser.

Med bøker som Den gangen onkel Kulle ble sprø (1990, norsk 1996) plasserte Aakeson seg i tradisjonen etter Ole Lund Kirkegaard; eksentriske voksne og uredde, nysgjerrige barn. I de mange bøkene om Vitello (2010–2018) framstår den sjuårige hovedpersonen som en mellomting mellom den uskyldig uheldige Emil i Lønneberget, og den egoistiske luringen Rampete Robin. Den korte ungdomsromanen om Engelbert H og den siste sjansen (2006, norsk 2008) handler om en Gud som ønsker å straffe menneskene, og den naive, klønete engelen Engelbert som sendes til jorda for å finne formildende omstendigheter.

Aakeson vokste opp i villastrøk i Hvidovre og Albertslund, har bodd i fristaden Christiania og er utdannet manusforfatter fra Den danske filmskole, 1996.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg