Kim Dae Jung

Faktaboks

Kim Dae Jung
født:
3. desember 1925
død:
18. august 2009

Kim Dae Jung (til venstre) arbeidet for forsoning mellom Sør- og Nord-Korea. Sommeren 2000 møttes han og Nord-Koreas president Kim Jong Il (til høyre). Bildet, som er tatt 14. juni 2000, viser de to koreanske statslederne på dag to av det tre dager lange møtet i Pyongyang i Nord-Korea.

Av /NTB Scanpix.

Kim Dae Jung, sørkoreansk politiker. Han var Sør-Koreas president fra 1998 til 2003. For sitt arbeid til fremme for demokrati og menneskerettigheter, og for forsoning mellom Sør- og Nord-Korea, ble han tildelt Nobels fredspris i 2000.

Kim markerte seg fra 1950-årene av som en av de fremste opposisjonslederne mot flere av Sør-Koreas presidenter; med en rekke arrestasjoner og fengselsopphold til følge. I 1980 ble han anklaget for å ha ledet et opprør i hjembyen Kwangju og dømt til døden, men straffen ble omgjort til livsvarig fengsel etter internasjonalt press. Han ble løslatt på grunn av dårlig helse i 1982.

Etter to år i USA kom Kim Dae Jung tilbake som opposisjonsleder, og han var presidentkandidat i 1987 og 1992. Han var stifter og leder for partiet Nasjonalkongressen for ny politikk, som ble dannet i 1995. Ved presidentvalget i 1997 vant Kim og ble landets president i februar 1998. Han har ført en aktiv forsoningspolitikk i forhold til Nord-Korea, den såkalte «solskinnspolitikken», noe som blant annet førte til møtet mellom ham og Kim Jong Il i Pyongyang sommeren 2000, møter om bedret handelssamkvem og enkelte kortvarige familiegjenforeninger.

For sitt arbeid for demokrati og menneskerettigheter ble han høsten 2000 tildelt den norske Rafto-prisen. Samme høst fikk han Nobels fredspris for sitt arbeid til fremme for demokrati og menneskerettigheter i Sør-Korea og i regionen generelt, og for fred og forsoning spesielt med Nord-Korea.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg