Havneleiet Kihnu
Havneleiet ved Kihnu der det går ferjer til Pärnu i sommerhlvåret
Havneleiet Kihnu
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Kihnu er en estisk øy i Rigabukta 40 kilometer sør-vest fra Pärnu. Med areal på 16,9 kvadratkilometer er Kihnu Estlands sjuende største øy. Den er sju kilometer lang og 3,3 kilometer bred. Øya har 551 innbyggere (2021).

Jordsmonnet består hovedsakelig av grus og sand, og på det høyeste når det 8,5 meter over havet. Skjærgården rundt Kihnu har internasjonal betydning som hekke- og stoppested for trekkfugler. Det er fire landsbyer på øya: Lemsi, Linaküla, Rootsiküla og Sääre Village.

Mange av øyas første innbyggere besto av domfelte og eksilanter som livnærte seg på fiske og selfangst. Etter andre verdenskrig ble det etablert et fiskerkollektiv på øya og fiske og husdyrhold har forblitt de viktigste næringsveiene på Kihnu helt fram til våre dager. Det går ferjer til øya fra byen Pärnu i sommerhalvåret.

Befolkningen tilhører minoriteten av etniske estere som tilhører den russisk ortodokse kirke, etter at den russiske tsarens byråkrater tilbød innbyggerne land på øya mot å konvertere fra lutheransk til den russisk ortodokse kirke i 1858. Befolkningen har helt til våre dager bevart mye av sitt særpreg i språk, skikker og klesdrakt. UNESCO erklærte i 2003 tradisjonene på øya som «Masterpiece of the Oral and Intangible Heritage of Humanity». En kan lære mer om livet på Kihnu i Kihnu museum som befinner seg i en orodoks kirke i landsbyen Linaküla. Kihnu kulturstiftelse driver et kultursenter i landsbyen Metsamaa som selger lokalt håndarbeid og arrangerer ulike kulturarrangementer.

I 2021 ble Kihnu kåret til en av Europas 100 «Green destinations success stories».

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg